Dit jaar is het 160 jaar geleden dat Nederland bij wet de slavernij afschafte. Daar is op diverse momenten aandacht voor geweest. Zo bood onze koning dit jaar nog excuses aan en vroeg hij om vergiffenis voor de rol van het koningshuis daarin. Slavernij mag dan zijn afgeschaft, nog steeds ervaren groepen mensen racisme en discriminatie in onze samenlevingSlavernij en racisme zijn thema’s die een diversiteit aan gevoelens oproepen, waaronder pijn, schaamte maar ook weerstand. Ook binnen de kerk. Om een open gesprek over slavernij en racisme te stimuleren, zijn er verschillende materialen beschikbaar, waarvan we hieronder drie delen.

Themapakket: Meer kleur in de kerk

Het thema racisme roept gevoelens van pijn, schaamte en weerstand op. Ook binnen de kerk. Hoe zetten we echte verandering in gang? Ontdek met elkaar wat God van ons als kerk vraagt in deze multiculturele samenleving. In drie gesprekken leer je over vooroordelen en racisme. Je bekijkt eerlijke verhalen van mensen met verschillende culturele achtergronden. En opent samen de bijbel om te luisteren naar wat God ons over dit thema zegt. Het interactieve materiaal is gratis en geschikt voor kleine groepen in de kerk.

'Vroeger had je een keten om je nek en moest je werken. Hedendaags racisme is meer onzichtbaar.’ Moses Alagbe

Webinars voor voorgangers

Vraag je je als voorganger af hoe je met je gemeente het slavernijverleden en de doorwerking daarvan kunt behandelen? Meld je dan aan voor de drie interactieve webinarserie ‘Geroepen om vrij te zijn’ over slavernij, onderdrukking en de macht van geld in Bijbels perspectief. Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) geeft de webinars op 30 oktober en op 6 en 13 november, met een Antilliaanse gastspreker. Deelname is gratis.

Micha Kerkenpakket

Via Micha is het kerkenpakket Gedeeld verleden, gedeelde toekomst over de doorwerking van het Nederlandse slavernijverleden beschikbaar. Met preekschetsen, een leespreek, liedsuggesties en een kinder- en tienerprogramma, gespreksvragen en een historische duiding van het Nederlandse slavernijverleden en de rol van de kerk. Het kerkenpakket wil het gesprek openen in kerken. Hoe werkt ons slavernijverleden door tot op de dag van vandaag? Wat was de rol van de kerk en wat is nu onze verantwoordelijkheid als christenen?

‘Zwarte mensen ervaren nog steeds veel racisme’

Keti Koti is de herdenking van de afschaffing van het westerse systeem van slavernij. Dat gebeurde anderhalve eeuw geleden, maar voor zwarte mensen is racisme en discriminatie nog steeds aan de orde van de dag, vindt voorganger Moses Alagbe. Je leest er meer over in het Nederlands Dagblad.

Lees het artikel in het ND