Jongeren ontwikkelen hun ideeën over hun plek in de samenleving aan de hand van de veranderingen die gaande zijn op dit moment. Om de jeugd te blijven bereiken, zullen wij mee moeten bewegen. Daarom stellen wij elk jaar de Jeugdtrends vast die wij waarnemen op het gebied van maatschappij, relaties en geloof. We kijken vooruit welke kansen deze trends ons bieden om contact te maken en te houden met jongeren. Hiermee hopen wij iedereen die met jonge mensen optrekt te inspireren voor het nieuwe jaar.

De Jeugdtrends, gestart in 2014 door het NGK Jeugdwerk Steunpunt, komen sinds 2017 tot stand in samenwerking met verschillende kerkelijk jeugdwerk organisaties en jeugdwerkers in gemeenten.

Deze trends stellen we vast na gesprekken met verschillende kerkelijke jeugdwerkers. Daarna vragen we feedback van jongeren zelf. Zo maken we een momentopname van de leefwereld van jongeren die opgegroeid zijn in de kerk.

Jeugdtrends 2022

‘Echte verbinding in tijden van crisis’ is de boodschap van de Jeugdtrends 2022. Met de Jeugdtrends schetsen we wat er speelt in het leven van jongeren en willen we hoop, inspiratie en handvatten bieden aan iedereen die met jongeren optrekt. Je kunt de Jeugdtrends 2022 downloaden via de knop hieronder.

Webinar Jeugdtrends 2022

Tijdens een webinar op 18 januari om 20.00 uur presenteren we de Jeugdtrends 2022 en bieden we je hoop, inspiratie en handvatten voor iedereen die met jongeren werkt. Deelname is gratis. Via de knop hieronder lees je meer informatie en kun je je aanmelden.

Jeugdtrends 2021

We leven in een samenleving die continu verandert. Afgelopen jaar hebben we dat heel sterk gemerkt met het coronavirus. Met de Jeugdtrends 2021 hopen wij iedereen die met jonge mensen optrekt te inspireren voor het nieuwe jaar om hen hoop te bieden.

Voor de Jeugdtrends 2021 werkten ABC&Unie, CGJO, HGJB, Jong Protestant, Missie Nederland, NGK Jeugdwerk Steunpunt, Praktijkcentrum GKv en jeugdwerkers van de NGK Heemstede en SG Alexanderpolder mee aan de Jeugdtrends.

Geef jongeren hoop

Het thema van de Jeugdtrends 2021 is ‘Geef jongeren hoop.’ Dit jaar draaien de jeugdtrends om het effect van de coronamaatregelen. Jongeren hebben minder contact
met mensen en zijn meer online actief. Ze zijn eenzamer dan ooit in deze tijd. Daarnaast worstelen jongeren met gevoelens van verdeeldheid, teleurstelling en machteloosheid.

Download de Jeugdtrends 2021 via de knop hieronder.

Download Jeugdtrends 2021