Kind
Wij zien het als een gemiste kans om kinderen van acht tot elf jaar alleen losse bijbelverhalen te vertellen. Op deze leeftijd kunnen ze namelijk al zo abstract denken dat ze het grotere plaatje van de historische context en grote lijnen in de Bijbel kunnen begrijpen. En hun nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat ze dat soort informatie gretig opnemen en onthouden.
Het opdoen van kennis en inzicht past heel goed bij deze leeftijd. Kinderen in deze leeftijdsfase hebben een natuurlijke nieuwsgierigheid, zijn dol op feitjes en houden ervan om te worden uitgedaagd in bijvoorbeeld quizjes. Een uitgelezen kans dus om hen meer bij te brengen over de Bijbel!
Tiener
Traditioneel ligt het zwaartepunt van geloofsleren in de tienerleeftijd. Dit is eigenlijk best bijzonder, want tieners en kennisoverdracht is geen ideale combinatie. Het herhalen en opdoen van kennis past veel beter bij jongere kinderen (8-11 jaar). Met tieners kun je beter focussen op andere vormen van geloofsleren. De vragen die hen bezighouden (wie ben ik? – waar hoor ik bij? – hoe doe ik ertoe?) zijn geweldige aanknopingspunten om de kern van het evangelie dichtbij te brengen. Leg dus de focus op de levensvragen die voor tieners relevant zijn en koppel die aan de geloofsleer.
Jongere
In de fase tussen puberteit en volwassenheid schuiven jongeren dingen als commitment en settelen voor zich uit. Terwijl belijdenis doen voor hen voelt als een prestatie, verlangen ze ernaar om rust te vinden bij God en niet zelf te hoeven kiezen of presteren. Slow reading is bijvoorbeeld iets dat goed past bij deze levensfase. Dit is een manier van ontdekkend bijbellezen waarin je wordt uitgedaagd om zelf de Bijbel te begrijpen en betekenis te geven in je dagelijks leven.
Wil je toerusting over de kansen per leeftijdsgroep of kennismaken met de materialen van Leren in de kerk? Neem dan contact op met Ingrid Plantinga of Anko Oussoren.