Omzien naar elkaar
In de kerk vinden we het belangrijk om om te zien naar elkaar. Dat gebeurt op talloze manieren, denk aan een bloemetje aan een ziek gemeentelid of de steun aan iemand die zijn baan verliest of als een echtpaar uit elkaar gaat. Dat zijn cruciale momenten waarin je als gemeente het omzien naar elkaar concreet vormgeeft. Deze ingrijpende gebeurtenissen in ons leven kunnen ook financiële gevolgen hebben en tot problemen leiden. Uit onderzoek blijkt dat mensen vervolgens gemiddeld tot vijf jaar wachten voordat ze om hulp vragen. Daarom is het belangrijk dat iemand in hun omgeving op tijd de vraag stelt: “Red je het wel?”.
Veilige plek
De kerk zou dé plek moeten zijn waar in alle betrokkenheid en veiligheid de vraag ‘Red je het wel?’ kan worden gesteld. Toch vinden veel mensen dit lastig. Zit deze persoon er wel op te wachten? Wie ben ik om dat te vragen? De ervaring leert echter dat de vraag ‘Red je het wel?’ voor veel mensen met geldzorgen de eerste stap is om eerder op zoek te gaan naar hulp. Hiermee kan verdere stapeling van problemen voorkomen worden.
Levenskruispunten
Grote veranderingen in het leven, zoals trouwen, verhuizen, kinderen krijgen, ziek zijn, uit elkaar gaan, overlijden of een baan verliezen, zijn een belangrijke oorzaak van schulden. Daarom is het goed om bijvoorbeeld contact op te nemen bij dergelijke life-events als echtscheiding of verlies van werk. Vooral mensen die het voorgaande jaar een scheiding hebben meegemaakt of werkloos of arbeidsongeschikt zijn geworden, hebben moeite om rond te komen, staan vaker rood en ontwikkelen vaker (ernstige) betalingsproblemen, blijkt uit onderzoek.
- Uit elkaar: Op welke manier kun jij alert zijn in jouw omgeving als mensen uit elkaar gaan? Lees meer
- Ziek: Op welke manier kun jij alert zijn in jouw omgeving als mensen ziek zijn? Lees meer
- Verlies van inkomen: Op welke manier kun jij alert zijn in jouw omgeving als mensen hun baan verliezen? Lees meer
Verder zijn er bepaalde signalen waar je op kunt letten. Gaan mensen niet op vakantie? Ontbreken ze bij feestjes en sociale activiteiten? Gaan de kinderen niet mee op schoolreisje? Zie je stapels ongeopende post liggen? Draagt men kleding die niet past bij het huidige seizoen? Zijn de gordijnen ook overdag vaak dicht? Is er weinig reactie op mailtjes of telefoontjes? Het kunnen signalen zijn dat iemand financiële problemen heeft.
Redenen om wél over geld te praten
- Omdat je het belangrijk vindt om om te zien naar anderen. Als jij het gesprek opent, verlaag je de drempel om een gesprek van mens tot mens te voeren.
- Omdat je zo kan helpen erger te voorkomen. Hoe eerder je signaleert dat iemand het moeilijk heeft, hoe kleiner de kans dat iemand steeds dieper wegzakt.
- Omdat openheid ons allemaal helpt. Hoe meer lucht we bij dit beladen onderwerp laten, hoe eerder we dit taboe de wereld uit kunnen helpen.
3 Tips voor een open gesprek…
- Maak de situatie normaal: Uit schaamte of trots vinden veel mensen het lastig om over hun geldzorgen of problemen te praten. Het helpt als je aangeeft dat ze echt geen uitzondering zijn. Zo maak je de drempel lager. Zeg bijvoorbeeld: ‘Als mensen ziek worden, ontbreekt het hen vaak aan energie om zich bezig te houden met de financiën. Een achterstand ontstaat dan snel. Ook hoor je dat het inkomen daalt bij ziekte terwijl de medische kosten toenemen. Hoe is dat bij jou?’
- Geef de ruimte en benadruk autonomie: Begin met vragen hoe het met iemand gaat, hoe iemand de nieuwe situatie ervaart en stuur het gesprek geleidelijk in de richting van financiën. Bijvoorbeeld door te vragen: ‘Hoeveel energie heb jij nog om te zorgen dat je je leven op de rit houdt? De kinderen, de boodschappen, het revalideren en de financiën. Het is misschien een wat directe vraag en je hoeft helemaal geen antwoord te geven, maar hoe gaat het financieel met je?
- Luister zonder oordeel: Geldzorgen zijn een grote stressbron. Mensen schamen zich ervoor en vinden dat ze het zelf moeten oplossen. Wat dan niet helpt, is een verwijt of een oordeel. Wat wel helpend kan zijn, is dat je mensen een keus geeft, zodat ze het gevoel van controle terugkrijgen. Bijvoorbeeld zo: ‘Er zijn mogelijkheden om hulp te krijgen bij je financiën, ook als je je zorgen maakt over de hoge medische kosten of de daling van je inkomen. Jij kunt daarbij zelf kiezen waarvoor je hulp wilt. Aan welke hulp of oplossing denk jij?’
In Yes! Ik ben diaken (2) vind je meer tips over hoe je het gesprek hierover kunt voeren.