We voeren heel wat gesprekken op een dag. Maar wat is nou het geheim van een goed gesprek? Hieronder vind je een aantal concrete tips om je te helpen bij je diaconale gesprekken

Tips

 • Stel open vragen.Begin je vragen met woorden als wie, wat, wanneer, waar, waarom of hoe. Als je de ander vraagt of iets goed ging, zegt hij ja of nee. Stel je een open vraag, dan krijg je veel interessantere antwoorden.
 • Vul stiltes in een gesprek niet te snel op. Stiltes kunnen rust creëren en geven de andere de gelegenheid om na te denken alvorens wat te zeggen.
 • Pak niet meteen pen en papier. Anders lijk je een soort controleur. Later in het gesprek, of eenmaal weer thuis, kun je altijd nog de benodigde gegevens noteren.
 • Laat je meevoeren door het gesprek. Tijdens het gesprek kunnen er zomaar allerlei gedachten naar boven komen wanneer de ander aan het woord is. Over dingen die je wil zeggen. Of die je wil vragen. Laat die gedachten gaan en blijf luisteren.
 • Stel jouw ervaringen niet gelijk aan die van de ander. Wanneer iemand vertelt over iets vervelends wat hij heeft meegemaakt, vertel dan niet wat jij hebt meegemaakt. Het is niet hetzelfde. En minstens zo belangrijk: het gaat niet om jou.
 • Luister. Luister oprecht. Luisteren is misschien wel de belangrijkste vaardigheid om te ontwikkelen. Stephen Covey zei niet voor niets: “De meesten van ons luisteren niet om te begrijpen maar om te reageren.”
 • Check of je het goed hebt begrepen:
  ‘Ik vind het belangrijk dat ik jou goed begrijp, begrijp ik je goed dat…’
 • Omzien tijdens levenskruispunten

  Ingrijpende gebeurtenissen in ons leven kunnen ook financiële gevolgen hebben en tot problemen leiden. Wanneer je bijvoorbeeld ziek wordt, uit elkaar gaat of je inkomen verliest. Dan is het nodig dat iemand de vraag durft te stellen: “Red je het wel?”

  Lees meer
Als diaken weet ik uit ervaring dat je zomaar financieel in de knel kunt komen. Vaak hebben mensen de neiging om dat voor zichzelf te houden. Mocht zoiets zich bij jullie voordoen, dan wil ik dat jullie weten dat ik bereikbaar en beschikbaar ben om te luisteren en mee te denken over oplossingen. Aarzel niet om dan contact met me op te nemen.

Gesprekstechnieken

Er zijn een aantal gesprekstechnieken die je kunt toepassen in je diaconale gesprek. We lichten ze hieronder kort toe. Wil je er meer over weten, dan is er genoeg te vinden op internet.

OEN: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig

Geef ruimte om iets uit te leggen en wees eerlijk en oprecht nieuwsgierig en geïnteresseerd in de ander. Probeer je te verplaatsen in de situatie en luister naar de woorden.

NIVEA: Niet Invullen voor Een Ander

Je kan je goed voorstellen dat mensen zich schamen voor hun problemen en dat ze het er liever niet over hebben. Of je bent bang dat ze boos worden als je er over begint. Maar dat zijn allemaal dingen die je zelf invult. Je kunt het daarom beter bij de ander checken door het ze te vragen. ‘Vind je het goed dat ik je iets vraag?’ Of: ‘Uit onderzoek blijkt dat alleenstaande ouders met kinderen financieel vaak grote zorgen hebben. Hoe doen jullie dat eigenlijk?’ Of: ‘Ik begrijp dat jullie dochter niet meegaat op het schoolreisje. Mag ik daar iets over vragen.’. Het is prima om daarbij je eigen gevoel te benoemen. Daarmee blijf je dicht bij jezelf en maak je jezelf kwetsbaar. Dat kan de ander stimuleren om dat ook te doen. Dus geef rustig aan dat je het lastig vindt om er over te beginnen, maar dat je graag wil helpen.

LSD: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen

Vaak geven mensen tussen de regels door belangrijke aanwijzingen. Het kan een kleine opmerking zijn over geld of bijvoorbeeld een grapje over financiële problemen. Bijvoorbeeld ‘ik ben tevreden met wat ik heb’ of ‘ik kan rondkomen, ook al is het niet altijd makkelijk’.

Door samen te vatten wat de ander zegt en daar op door te vragen, nodig je de ander uit om meer te vertellen. ‘Als ik je goed begrijp, zeg je dat je je financieel meestal goed weet te redden. Maar betekent dat ook dat er soms situaties zijn waarin het net niet lukt?’.

Wat je vindt mag je houden

Angst voor het oordeel van de ander versterkt het gevoel van schaamte. Het zorgt ervoor dat mensen in hun schulp kruipen. Wat je vindt, mag je houden! Laat je oordeel achterwege en hou het bij de feiten. Benoem de dingen die je ziet en hoort. Overigens kan het expliciet benoemen van wat je ziet of hoort ook best pijnlijk zijn. Ook in dat geval kun je aangeven wat je waarneemt ‘ik merk dat je het er liever niet over hebt. Wanneer het nodig is, wil ik je graag helpen.’

 • Signaleren van noden

  Het is niet makkelijk om toe te geven dat je het niet redt. Daardoor blijven situaties van armoede en schulden vaak lang verborgen. Hoe krijg je er toch zicht op? 

  Lees meer