We voeren heel wat gesprekken op een dag. Maar wat is nou het geheim van een goed gesprek? Hieronder vind je een aantal concrete tips om je te helpen bij je diaconale gesprekken
We voeren heel wat gesprekken op een dag. Maar wat is nou het geheim van een goed gesprek? Hieronder vind je een aantal concrete tips om je te helpen bij je diaconale gesprekken
Als diaken weet ik uit ervaring dat je zomaar financieel in de knel kunt komen. Vaak hebben mensen de neiging om dat voor zichzelf te houden. Mocht zoiets zich bij jullie voordoen, dan wil ik dat jullie weten dat ik bereikbaar en beschikbaar ben om te luisteren en mee te denken over oplossingen. Aarzel niet om dan contact met me op te nemen.
Er zijn een aantal gesprekstechnieken die je kunt toepassen in je diaconale gesprek. We lichten ze hieronder kort toe. Wil je er meer over weten, dan is er genoeg te vinden op internet.
Geef ruimte om iets uit te leggen en wees eerlijk en oprecht nieuwsgierig en geïnteresseerd in de ander. Probeer je te verplaatsen in de situatie en luister naar de woorden.
Je kan je goed voorstellen dat mensen zich schamen voor hun problemen en dat ze het er liever niet over hebben. Of je bent bang dat ze boos worden als je er over begint. Maar dat zijn allemaal dingen die je zelf invult. Je kunt het daarom beter bij de ander checken door het ze te vragen. ‘Vind je het goed dat ik je iets vraag?’ Of: ‘Uit onderzoek blijkt dat alleenstaande ouders met kinderen financieel vaak grote zorgen hebben. Hoe doen jullie dat eigenlijk?’ Of: ‘Ik begrijp dat jullie dochter niet meegaat op het schoolreisje. Mag ik daar iets over vragen.’. Het is prima om daarbij je eigen gevoel te benoemen. Daarmee blijf je dicht bij jezelf en maak je jezelf kwetsbaar. Dat kan de ander stimuleren om dat ook te doen. Dus geef rustig aan dat je het lastig vindt om er over te beginnen, maar dat je graag wil helpen.
Vaak geven mensen tussen de regels door belangrijke aanwijzingen. Het kan een kleine opmerking zijn over geld of bijvoorbeeld een grapje over financiële problemen. Bijvoorbeeld ‘ik ben tevreden met wat ik heb’ of ‘ik kan rondkomen, ook al is het niet altijd makkelijk’.
Door samen te vatten wat de ander zegt en daar op door te vragen, nodig je de ander uit om meer te vertellen. ‘Als ik je goed begrijp, zeg je dat je je financieel meestal goed weet te redden. Maar betekent dat ook dat er soms situaties zijn waarin het net niet lukt?’.
Angst voor het oordeel van de ander versterkt het gevoel van schaamte. Het zorgt ervoor dat mensen in hun schulp kruipen. Wat je vindt, mag je houden! Laat je oordeel achterwege en hou het bij de feiten. Benoem de dingen die je ziet en hoort. Overigens kan het expliciet benoemen van wat je ziet of hoort ook best pijnlijk zijn. Ook in dat geval kun je aangeven wat je waarneemt ‘ik merk dat je het er liever niet over hebt. Wanneer het nodig is, wil ik je graag helpen.’