In Oekraïne woedt een verschrikkelijke oorlog. Rusland heeft vanuit het noorden, oosten en zuiden aanvallen gedaan op het hele land. Er is een grote stroom van vluchtelingen op gang gekomen. Honderdduizenden Oekraïners zoeken een veilige plek in het westen van het land of in een buurland, onder andere Moldavië.  Wat kun je doen als kerk? Hieronder geven we een aantal handreikingen.

Financieel steunen

Kerken kunnen allereerst collecteren voor de situatie in Oekraïne. Er zijn diverse noodhulporganisaties die de getroffen vluchtelingen hulp bieden.

  • Het Christelijk Noodhulpcluster verleent noodhulp in de vorm van opvang, voedsel, drinken, dekens, bedden en traumazorg. Dit doet het in Oekraïne en in de omliggende landen waar de vluchtelingen stranden.
  • Stichting Bootvluchteling biedt met twee mobiele klinieken, een hospitaaltent en een medisch team ondersteuning aan de enorme stroom van mensen op de vlucht in Oost-Europa.
  • Het Emergency Response Team van Medair is ook in actie gekomen. Medair heeft tientallen jaren ervaring en weet hoe ze moet reageren op conflicten en noodsituaties zoals deze. Ze helpen met onderdak, water, gezondheidszorg en andere basisbehoeften.
  • Steun Oekraïne via Verre Naasten. Klik hier en vermeld ‘Oekraïne’ bij ‘Opmerkingen’. Of maak een gift over op rekeningnummer NL31 INGB 0000 363600 o.v.v. Oekraïne.

Materieel steunen

Steun zoveel mogelijk het werk van partnerkerken of organisaties in Oekraïne en aangrenzende landen, zodat zij ter plekke kunnen inkopen wat nodig is.

Wanneer je in Nederland hulpgoederen inzamelt en verstuurt: Verzamel dan alleen datgene  waar om gevraagd wordt. Check dus eerst bij lokale organisaties wat ze nodig hebben.

Het Christelijk Platform Oost-Europa (CPOE) van Prisma heeft een aantal praktische adviezen opgesteld in afstemming met ervaren organisaties. Deze adviezen zijn relevant bij het geven van noodhulp in Oekraïne. De adviezen zijn hier te downloaden.

Onderdak voor Oekraïners

  • VluchtelingenWerk heeft een overzicht van wat je kunt doen voor Oekraïense vluchtelingen. Deze informatie wordt steeds bijgewerkt.
  • Mensen met een vluchtelingenstatus mogen drie maanden logeren bij een Nederlands gastgezin of bij familie of vrienden. De vrijwilligersorganisatie Takecarebnb bemiddelt om vluchtelingen te laten logeren bij gastgezinnen. Deze stichting screent vluchtelingen en gastgezinnen en brengt hen met elkaar in contact.  Meer informatie vind je op Takecarebnb.
  • Stichting Gave geeft een aantal concrete tips voor als je Oekraïners in je huis wilt opnemen.
  • Overleg als kerk eerst met je eigen burgerlijke gemeente wat je kunt doen om Oekraïners op te vangen die hier géén asiel aanvragen. De overheid coördineert en heeft het beste overzicht over alle initiatieven. Zo voorkom je dat je langs elkaar heen werkt.

Blijf bidden voor Oekraïne

Ook onze broers en zussen uit Oekraïne – met ons verbonden via Oekraïnezending – laten van zich horen, zoals ds. Sergei Nakul uit de Oekraïense hoofdstad Kiev. Toen de eerste bommen op donderdag 24 februari insloegen, kwam hij direct online. Zichtbaar aangedaan, vroeg hij ons aanhoudend te bidden. Voor onze Oekraïense geloofsgenoten, voor hun landgenoten, voor vrede… Met enige regelmaat blijft Sergei deze oproep vanuit Kiev herhalen: bid mee voor Oekraïne!