Door: Ingrid Plantinga – adviseur geloofsopvoeding en geloofsleren, projectleider Leren in de Kerk

Na zo’n twee uur strijd te hebben gevoerd met mijn kinderen zitten we eindelijk in de kerk. Zowaar met gekamde haren, gestrikte veters en een ontbijt achter de kiezen, maar van binnen is het een chaos. Waarom is het toch altijd zo moeilijk om hen mee naar de kerk te krijgen? Waarom begint de middelste te steigeren zodra hij de menigte kerkvolk ziet? Waarom kan de jongste nooit stilzitten en vraagt de oudste steeds mijn aandacht? Ik zit tussen een paar honderd gelovigen, maar voel me eenzaam.

Opvoeden doe ik samen met mijn partner. Onze opvoeding speelt zich af achter de voordeur. Daar hebben anderen verder weinig mee te maken. Gelukkig maar, want ze moesten eens weten hoe moeizaam het soms gaat. Samen opvoeden…? Hoe kun je je eigen tekortschieten en onzekerheid delen met andere ouders bij wie het wel van een leien dakje lijkt te gaan?

Regelmatig geef ik toerusting over geloofsopvoeding. Ik zie de voorzichtige en soms wantrouwige gezichten van ouders die binnenkomen en herken hun worsteling. En dan raap ik mijn moed bij elkaar en begin te vertellen over mijn eigen geklungel. Ik zet hen in groepjes bij elkaar om te delen waar ze tegenaan lopen en telkens weer hoor ik dan de uitroep: ‘O, heb jij dat ook?!’ Een feest van herkenning! Dat is samen opvoeden!

Wil je meer weten?
Neem contact op met Ingrid Plantinga

ingrid.plantinga@kerkpunt.nl +31 6 52851538