Door: Petra Kiks

Het is opnieuw stil geworden; op straat en in de kerk is er na 17.00 uur niet veel meer te beleven. Waar het langzaam aan voorzichtig weer een beetje normaal werd dat je elkaar tegen kwam, sprak en ontmoette is het nu weer stil geworden. De Bijbelkringen, clubs en catechisatie zijn op mute gezet en na de paniekpiek kijken we wel eens verder.

Dat betekent ook dat het contact met onze jongeren weer niet vanzelf gaat. We zoeken naar andere wegen om te weten hoe het met ze gaat want loslaten is ook nu geen optie!

Nu gebeuren er, sinds de coronacrisis, al veel mooie dingen via de digitale media. En gelukkig is dat juist ook de plaats waar we onze jongeren kunnen vinden en ook in kunnen zetten.

Maar daarmee zijn we er niet. Jongeren hebben, zeker na de afgelopen anderhalf jaar, enorme behoefte aan echt contact en ontmoeting. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten,  maar wees je hier wel van bewust.

Een paar aandachtspunten om in deze tijd op te letten waar het gaat om onze kinderen en jongeren:

  • Sinds het begin van de coronacrisis is er enorm veel bedacht en gedeeld op het gebied van kinderen en jongeren in de kerk. Van kliederkerk tot kerkboekjes en van interactieve jeugddiensten tot catechisatie via Zoom. Maak hier gebruik van en deel het ook als jij iets moois bedacht hebt! Alle werkvormen zijn welkom. Voor meer info: www.missienederland.nl | www.onderwegonline.nl | www.JOP.nl
    En mocht je even willen sparren, vragen of delen: neem gerust contact met ons op via info@kerkpunt.nl
  • Als kerken zijn we weer aangewezen op online kerkdiensten, vieringen en andere samenkomsten. Mooi om te zien hoe hard er werd gewerkt is om dit voor elkaar te krijgen. Vergeet als gemeente niet dat de experts op dit gebied dichterbij zijn dan je denkt. De jongeren van nu zijn gewend om op deze manier te communiceren. Blijf dus niet met een paar, overigens zeer gewaardeerde!, 60 +-ers martelen om het voor elkaar te krijgen maar schakel hiervoor je jongeren in. Dat kunnen ze goed!
  • Zet niet zomaar al je fysieke activiteiten in de ijskast tot nader order. Jongeren hebben behoefte aan fysieke ontmoetingen en na anderhalf jaar digitaal krijg je ze niet makkelijk mee voor het scherm. Wees creatief en kijk wat je bijvoorbeeld op zondag kunt doen. Vraag hen zelf welke tijd voor hen goed uit zou komen. Ga niet voor maar met hen zoeken naar mogelijkheden om elkaar te kunnen blijven ontmoeten! Voor meer info hierover zie het artikel van onze collega’s van het CGJO.
  • Blijf in contact met je jongeren en vraag hoe het met ze gaat! Zoek ze dan daar waar ze te vinden zijn: de digitale snelweg. Misschien moet je hiervoor uit je comfortzone komen maar ga naar de plek waar ze zijn. Vraag ze gewoon hoe het met ze gaat; thuis, met school en met henzelf. Dat zal hen goed doen – zelfs als ze dat helemaal niet laten merken 😉
  • Schakel je jeugdwerkers in en vraag hen contact te houden met de kinderen en/of leg dit neer bij een groepje mensen in je gemeente met hart voor God en voor kinderen. Maar laat hen merken dat ze gezien, gehoord en gemist worden in deze tijd!
  • Voor een deel van de jeugd is het buiten een rare tijd, waar de kracht van het gezin veel goeds tot gevolg heeft. Maar voor een deel van de gezinnen is dit niet vanzelfsprekend; gezinnen waar zorgen zijn, waar vader en/of moeder uit beeld is of waar kinderen niet veilig zijn. Dit staat meestal niet op een bordje bij de voordeur. En nu de voordeuren ook nog eens dicht zijn is dit moeilijk om te weten te komen. Maar als je hiervan weet; let extra op deze kinderen/gezinnen! Laten we samen God bidden om open ogen en open oren om te ontdekken wie Hij in je hart en op je weg brengt!

Van harte zegen en wijsheid en armen vol liefde gewenst voor jou samen met je kinderen en jongeren!