Door: Ingrid Plantinga

Kerk-zijn in coronatijd is niet makkelijk: we passen onze koers aan op wat de overheid bepaalt. We moeten telkens opnieuw op zoek naar wegen, terwijl we ons houden aan wat wel en wat niet mag. En daar zijn nu weer nieuwe maatregelen bijgekomen. Moeten we weer op de online toer? We delen tips om kleine groepen zoveel mogelijk te laten floreren. Want kerk-zijn omvat meer dan de (online) kerkdienst. Er is meer mogelijk dan je denkt!

Tip 1: Gebruik je kerkgebouw

Je mag met de nieuwe maatregelen niet meer met je hele kring, bijbelstudieclub of jeugdgroep bij elkaar komen in een huiskamer. Maar in de kerk mag het wel. Mits je dit doet om samen je geloof te delen. Dus zet je gebouw open voor jeugdwerk en kringen en geef hen prioriteit!

Tip 2: Hou het klein

Verdeel je huiskring of jongerengroep in kleine eenheden zodat je af en toe nog live contact met elkaar kunt hebben buiten eventuele ontmoeting in het kerkgebouw om. Als je elke single, elk stel of gezin als een eenheid ziet, kun je een rooster maken waarbij steeds twee of drie eenheden aan elkaar gekoppeld worden. Die kunnen samen koffie drinken, eten, praten en bidden, wandelen of een spel doen.

Tips 3: Denk creatief

Niet iedereen voelt zich comfortabel bij een bijbelstudie of een diep gesprek via een beeldscherm. Maar contact kan op allerlei manieren. Denk bijvoorbeeld aan een wekelijkse update van persoonlijke gebedspunten in je groepsapp, een online pubquiz, een muzikale fruitmand voor gemeenteleden, een herfstwandeling in hetzelfde bos zodat je her en der bekenden tegen komt, en zo zijn er nog veel meer mooie ideeën te bedenken.

Het is belangrijk om te beseffen dat kerk-zijn meer omvat dan kerkdiensten. Laten we in deze tijd de kleine groep hooghouden. Want juist in kleine vormen van gemeenschap is de drempel lager voor contact van hart tot hart, voor interactie met de Bijbel, voor delen, bidden en elkaar tot een hand en een voet zijn.

Wil je meer weten?
Neem contact op met Ingrid Plantinga

ingrid.plantinga@kerkpunt.nl +31 6 52851538