Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) heeft een corona-handreiking voor kerken geschreven die met verschillende scenario’s rekening houdt. De handreiking geeft lokale gemeenten inzicht in welke maatregelen passen bij welke situatie.

De overheid heeft aan alle maatschappelijke sectoren (horeca, zorg, sport, vrijwilligerswerk) gevraagd om met plannen te komen voor het geval de COVID-19 besmettingen in de winter weer toenemen. Daarom heeft het CIO deze handreiking geschreven die met verschillende scenario’s rekening houdt. Zo zien gemeenten vooraf welke maatregelen passen bij welke situatie. De coronathermometer van de overheid is hierbij het uitgangspunt. Deze geeft aan hoe het staat met de druk op samenleving en zorg door het coronavirus.

Fase 2

Momenteel stijgt het aantal besmettingen. Dinsdag verhoogde minister Kuipers de status van de coronathermometer naar ‘verhoogd’. Dit komt komt overeen met fase 2 uit de CIO-handreiking. Het advies aan de kerken is in deze fase om goed te ventileren. Overweeg daarnaast om voor kwetsbare groepen in de gemeente een gedeelte van de kerk aan te wijzen als een plek waar men anderhalve meter afstand houdt. Volgens de handreiking is in deze fase nog veel vrijblijvend: overweeg looproutes in te stellen en digitaal te vergaderen.