Soms is het nieuws niet te bevatten. Twee verwoestende rampen troffen afgelopen week Noord-Afrika: eerst een aardbeving in Marokko, vervolgens zware overstromingen in Libië. In beide gebieden is dringend hulp nodig. Help je mee? Er zijn verschillende organisaties die via lokale partners noodhulpacties ondersteunen. Hieronder delen we er drie.

Bid mee voor de slachtoffers, de rouwenden, de hulpverleners en de overheid in Marokko en Libië? Bid voor de lokale hulpverleners en het werk dat ze kunnen doen. Bid voor kracht, moed en bescherming.

Noodhulp via partnerkerk van Verre Naasten

Verre Naasten (de mission organisatie van de NGK) ondersteunt de noodhulp van haar partner-kerk in Marokko (EEAM: Eglise Evangélique Au Maroc). Deze kerk doet aan noodhulp onder migranten in Marokko. De kerk was al werkzaam onder deze doelgroep en dat heeft ook hun focus in de hulpverlening na de aardbeving.

Wil je met jouw kerk een noodhulp-collecte organiseren? Je kunt een artikel voor in je kerkblad downloaden. Of download hier een kant-en-klare collectepresentatie.

Voor meer informatie www.verrenaasten.nl/marokko

ZOA Noodhulp

In zowel Libië als Marokko zijn maar weinig hulporganisaties actief. Daarom zet ZOA alles op alles om in deze rampgebieden voet aan de grond te krijgen om noodhulp te verlenen. Want de nood is ongekend hoog. Mensen zijn bang dat de wereld ze vergeet.

In Marokko houdt de overheid tot nu toe hulp uit Nederland tegen, maar door samen te werken met een partnerorganisatie die daar al aanwezig is, kan ZOA toch mensen bereiken. Libië is een gevaarlijk en instabiel land, waar hulporganisaties moeilijk veilig kunnen werken. Maar dat is geen reden om de Libiërs in de steek te laten. ZOA werkt overal in de wereld in de gevaarlijkste gebieden en ziet het als haar roeping om juist daar hulp te verlenen.

Meer informatie op de website van ZOA.

Tearfund noodhulp voor Marokko

Hoewel hulpverlening door buitenlandse organisaties beperkt mogelijk is, kan Tearfund dankzij haar internationale netwerk toch noodhulp verlenen in Marokko via een lokaal aanwezige, christelijke organisatie. Zij kunnen de getroffen bevolking tijdelijk onderdak, bescherming tegen de komende kou en hygiënemiddelen bieden.

Een collecte houden voor noodhulp in Marokko? Dan kun je een powerpoint en een kerkblad artikel downloaden op de website van Tearfund.