Met ontzetting zien we de beelden uit Ter Apel. Honderden vluchtelingen die ‘s nachts buiten moeten slapen. Ons land staat voor een grote uitdaging om de asielopvang weer humaan te krijgen. Dat vraagt ook iets van ons als samenleving. Kerken kunnen daar vanuit hun bovengemiddelde betrokkenheid een belangrijke bijdrage in leveren, is de ervaring van onder andere de gemeente Kampen. Die ervaringen worden de komende periode gedeeld in online informatiebijeenkomsten.

Humane opvang

Niemand kan zonder een thuis, ook al ben je hier tijdelijk. In Nederland verkeren veel mensen die huis en haard om wat voor reden dan ook achter hebben moeten laten. Ondanks de asielcrisis en de woningcrisis is het onze plicht zorg te dragen voor humane opvang. Thuisgevers willen vanuit compassie bijdragen aan een thuis voor ontheemden, met respect voor hun achtergrond, gelijkwaardig en aansluitend bij hun veerkracht.

Positieve ervaringen

In Kampen zijn zeer positieve ervaringen in samenwerking tussen kerkelijke gemeenten en burgerlijke gemeente om in korte tijd huisvesting te bieden aan een grote groep mensen uit Oekraïne. Deze ervaring delen de Protestantse Kerk in Nederland en de gemeente Kampen graag in online informatiebijeenkomsten. Ervaringsdeskundigen van de kerken uit IJsselmuiden, de gemeente Kampen en de Protestantse Kerk in Nederland delen tijdens deze bijeenkomsten de stappen die zij hebben gezet in de praktijk van de opvang.
De bijeenkomsten, die plaats vinden via Zoom, staan gepland voor:

  • Maandag 29 augustus, 9:00 – 10:30 uur
  • Woensdag 31 augustus, 10:00 – 11:30 uur
  • Maandag 5 september, 20:00 – 21:30 uur
  • Dinsdag 6 september, 13:30 – 15:00 uur

Deelname is gratis. Aanmelden kan via deze link. Je ontvangt een zoomlink een uur voor de start van de bijeenkomst in je mailbox.

Informatieavond in Zwolle

De opvang van vluchtelingen in Nederland is meer dan tentenkampen voor de deur van AZC Ter Apel. Maandag 29 augustus is er een informatieavond in de Koningskerk in Zwolle om te laten zien wat opvang ook kan zijn. Op deze avond informeren diverse organisaties je hoe we op een humane wijze vluchtelingen welkom kunnen heten en hoe Nederlanders en vluchtelingen er voor elkaar kunnen zijn.

  • waar: Koningskerk Zwolle-Zuid, Landsheerlaan 5
  • wanneer: maandag 29 augustus 2022
  • tijd: 19:30 – 22:00 uur. Toegang gratis
  • aanmelden: via beerjg@hotmail.com of via de knop hieronder
Meer informatie Aanmelden

Foto: Gemeente Kampen