Als ik de regenboog aan de lucht zie, weet ik me altijd wat dichter bij God. Ik zie Hem, en Hij mij. Soms krijg ik een knipoog, zo lijkt het. Er verschijnt vaak een glimlach op mijn gezicht. Ik denk dan terug aan mijn kindertijd en mijn fantasieën over God en de regenboog.

Het verlangen om nóg dichter bij God te zijn, hem te kunnen zien en aan te raken, heeft me als klein meisje aangespoord om een truckje te bedenken waarbij dit zou lukken. Als ik het begin van de regenboog zou kunnen vinden, dan zou ik op de verschillende kleuren naar boven klimmen. En dan ben ik zo bij God. Helaas heeft het wat anders uitgepakt. En dat heeft alles te maken met het feit dat ik het begin niet kon vinden van de regenboog.

Seksuele diversiteit

De laatste tijd moet ik ook denken aan LHBTI+ gemeenschap wanneer ik de regenboog zie. De regenboog wordt gebruikt als vlag en staat symbool voor inclusie, diversiteit en gelijkheid. In onze samenleving is er volop aandacht voor (Seksuele) diversiteit en dan ligt het voor de hand dat ook binnen kerken dit een gespreksonderwerp wordt of misschien al is. Soms blijft het ook stil, omdat het aan de oppervlakte niet leeft in een gemeenschap of omdat we niet goed weten wat, hoe en of we er iets mee moeten.  De neiging kan ook bestaan om dit thema normatief te benaderen, maar belangrijker is dat we hier samen met elkaar over praten, vanuit relatie. Zodat we naar elkaar kunnen luisteren en ontdekken wie de ander is. Het gesprek hierover met elkaar draag ik een warm hart toe. Want naast dat seksuele diversiteit over ons allemaal gaat, gun ik iedereen ruimte, ook in een kerkelijke gemeenschap, om te ontdekken of zich te laten zien wie hij/zij/het is.

Spannend

Naast de sociale kant zijn er ook verschillende godsbeelden, mensvisies en toekomstperspectieven die ertoe leiden dat het spannend kan zijn wanneer we over seksuele diversiteit spreken met elkaar. Maar hoe erg is dat?

Laten we samen een manier ontdekken waarbij we tóch de regenboog kunnen beklimmen, God vragen óns aan te raken zodat we liefdevol het gesprek kunnen voeren en Gods liefde kunnen zien in elkaar.

Deze blog is geschreven door Renske Bakker.

  • Variatie en diversiteit

    Collega’s van Kerkpunt kunnen adviseren en begeleiden in het omgaan met verschillen. Niet dat daarmee alle verschillen in een keer zijn opgelost. Wel kan het kerken helpen om te leren leven met de verschillen die er zijn.

    Lees meer

Wil je meer weten?
Neem contact op met Renske Bakker

renske.bakker@kerkpunt.nl