In Adventstijd staan er in veel kerken vier Adventskaarsen. Maar ook thuis kan dat. We doen een paar suggesties hoe je thuis kunt vieren met Adventskaarsen.

Adventskaarsen thuis

Zet op een mooie (en veilige) plek vier kaarsen neer. Dat kan in vier aparte standaards, dat kan ook in een speciale kandelaar van vier. Op de eerste zondag wordt de eerste kaars aangestoken en vervolgens komt er elke zondag één bij. Vier kaarsen op een rij, groeiend licht, het komt steeds dichterbij.

Een viermoment

Wanneer branden deze kaarsen? Bij een speciaal ‘viermoment’. Dat kan het oude vertrouwde Bijbellezen na het eten zijn. Het kan bij je stille tijd. Je kunt van de avondmaaltijd ook een speciale adventsmaaltijd maken en dan brandt de kaars/branden de kaarsen de hele maaltijd.

Tips:

  1. Als je dikke kaarsen gebruikt, kunnen de kaarsen ook door de week branden. Ook nu bijvoorbeeld tijdens de maaltijd of tijdens het Bijbellezen. Denk ook aan de bijeenkomst van de huiskring (miniwijk, bijbelstudiegroep, leerhuis) in de adventstijd!
  2. Wil je gekleurde kaarsen gebruiken, de kleur van advent is paars. Eventueel kan de kleur van de derde kaars – voor Zondag Verheug U – lichtpaars of roze zijn.

Met aandacht

Kaarsen ‘werken’ het beste als ze met aandacht worden aangestoken. Het opent het viermoment. Het richt de aandacht. Het is ook symbool van het Licht van Christus, dat sinds de paasmorgen al ons vieren omstraalt.

Tips:

  1. Wie een huispaaskaars heeft, steekt die als eerste aan. De adventskaarsen worden vanaf die kaars met het licht van Pasen aangestoken.
  2. Het klinkt mooi: ‘aansteken met aandacht’. Maar hoe doe je dat? Eigenlijk is het heel eenvoudig. Je vraagt of iedereen die er bij is stil wil zijn. Of je zegt simpelweg: ‘We steken nu de eerste (tweede etc) kaars van Advent aan’. En als de kaars brandt: ‘Dit licht wijst op het licht van Christus. Deze kaars weerspiegelt onze hoop en verwachting’. Of een bijbeltekst zoals ‘De HEER is ons licht, ons behoud. Voor wie zouden we nog bang zijn?’ (Ps. 27,1).
  3. Je kunt ook een vijfde kaars erbij doen. Dat is de kaars van Kerst.

Wil je meer weten?
Neem contact op met Anje de Heer

anje.deheer@kerkpunt.nl 0615176623