Op 12 mei vieren we feestelijk de eenwording van de NGK en de GKv met een afwisselend programma in Utrecht. In een laagdrempelige, relaxte, feestelijke middagbijeenkomst in de Singelkerk (Wittevrouwensingel 28, 3581 GC Utrecht) wordt het boek ‘Niet zonder elkaar’ gepresenteerd. Daarnaast zijn er verschillende inspiratiesessies te volgen.

Programma

13.30 uur         Inloop
14.00 uur         Welkom – Cors Visser
14.05 uur         Presentatie boek ‘Niet zonder elkaar’ – aanbieding 1e exemplaar
14.30 uur         Inspiratiesessies 1e ronde
15.30 uur         Pauze/wisselmoment
16.00 uur         Inspiratiesessie 2e ronde
17.00 uur         Afsluiting (in de inspiratiesessie zelf)

Startlocatie: Singelkerk (Wittevrouwensingel 28, Utrecht, 350 meter lopen vanaf de Theologische Universiteit)

Inspiratiesessies

  • Sessie 1 – Kunnen we wel omgaan met veelkleurigheid – in de kerkzaal Singelkerk
  • Sessie 2 – Vier de nieuwe regio’s, zaal Singelkerk
  • Sessie 3 – Vier de kerk samen met de buurt  – TU collegezaal 04
  • Sessie 4 – Kerk-zijn met alle generaties – dat zou mooi zijn! – TU Collegezaal 05
  • Sessie 5 – Vier de kern van kerk-zijn – TU Ontmoetingsplaats Souterrain
  • Sessie 6 – Vier de kerk – samen met mensen thuis – TU Ontmoetingsruimte 03

Sessie 1 Kunnen wel omgaan met veelkleurigheid?

De NGK, een lerende kerk, ook van lessen uit het verleden

De titel van dit seminar schuurt. Moet je nou zoiets ter sprake brengen op een feestdag als deze, als twee kerken samengaan? Bovendien: omgaan met onderlinge verschillen kunnen we zo langzamerhand heus wel.
Toch stellen we de vraag. Omdat er op deze feestdag inderdaad en terecht alle ruimte is voor dankbaarheid, voor blijdschap, voor enthousiast vooruitkijken. En toch is er vandaag bij velen ook pijn over en vanuit het verleden. Want dat verleden laat zien dat omgaan met verschillen vaak moeilijk is geweest en in heel wat jaren en op veel momenten niet gelukt is. Ook de toekomst is spannend: Lukt het ons, ondanks onze cultuurverschillen als GKv en NGK om zomaar ineens samen te werken? O.l.v. van ds. Gerry Bos en Klaas Quist (Kerkpunt).

Sessie 2 : Vier de nieuwe regio
Classis en regio: niet iedereen zal daarbij meteen aan een feestje denken. Toch komen er al mooie ervaringen binnen van de nieuwe regio en van een nieuwe manier van werken. Die ervaringen delen we. Ruurd Kooistra (SKW) en Willem Smouter (Kerkpunt) bieden adviezen en handreikingen voor zowel mooie als lastige taken van de nieuwe regio. Zo komen onderwerpen als visitatie, intervisie en omgang met conflicten aan bod, maar ook de veranderde rol van de regio bij examens en toelating.

Deze inspiratiesessie is bestemd voor iedereen die van de regionale vergadering iets moois wil maken.

Sessie 3: Vier de kerk samen met de buurt

Samenwerken verbindt en versterkt. Als het ergens belangrijk is dan wel voor de missionaire roeping die we hebben. Iedereen is nodig in de Missie van God! de aantallen zinzoekers groeien terwijl de kerken leeglopen. We moeten samen optrekken om beter vindbaar te zijn voor zoekers en de eenheid van Jezus uit te stralen. Kerkpunt, Verre Naasten, Luceo en E&R in de wijk delen op inspirerende wijze hoe je als kerken present kan zijn in je eigen omgeving. M.m.v. Gienke Vreugdenhil, Anka von Lindheim en Ewoud Holsappel.

Sessie 4: Kerk zijn met alle generaties. Dat zou mooi zijn!

Het is mogelijk, kerk-zijn met alle generaties. En het goede nieuws is: de mogelijkheden daarvoor zitten al in het DNA van jouw gemeente. Maar dat betekent niet dat het eenvoudig is om iedereen recht te doen. Er is daarvoor tijd en aandacht nodig. Tijdens deze sessie neemt Christien de Ruyter (Kerkpunt) je mee door de  kernwaarden van Samen Jong. Richard Verhoef (kerkelijk jeugdwerker GKv Harderwijk/Luceo) vertelt je hoe hij de kernwaarden van Samen Jong toepast in de gemeente waar hij jeugdwerker is.

Sessie 5: Vier de kern van kerk-zijn

Op 12 mei vieren we het samengaan van twee kerkverbanden in de Nederlandse Gereformeerde kerken. Wie de kerk van Christus liefheeft, koestert de plaatselijke gemeente waar het geloof ontvangen en gedeeld wordt. Toch kan dit samen geloven makkelijk ondersneeuwen onder randzaken of gedoe. Hoe kom je dan weer bij de kern van kerk zijn? In deze inspiratiesessie onder leiding van ds. Joost Smit (Kerk2030/Amersfoort Vathorst) maak je kennis met Kerk2030, een beweging die kerken bij elkaar brengt rond die kern. Binnen Kerk2030 staat dit ‘oefenen’ in samen geloven centraal, kerken leren van elkaar en worden daardoor bemoedigd en geïnspireerd. In de sessie zullen we die oefening samen in praktijk brengen. I.s.m. TU Kampen | Utrecht

Sessie 6: Vier de kerk – samen met mensen thuis

Tijdens de Corona pandemie is door veel kerken flink geïnvesteerd in mediatechniek. Een grote groep vrijwilligers heeft zich ingezet in beam-, audio-, videro-  en/of videoteams van de kerken. Maar hoe gaan we nu verder? En: hoe zorgen we ervoor dat de kennis die is opgedaan, beschikbaar en inzetbaar blijft binnen je kerkelijke gemeente?!
Tegenwoordig lees je veel over kerk-zijn na corona, over online kerkdiensten in combinatie met fysieke diensten, over teruglopende belangstelling voor kerkdiensten en hoe om te gaan met de online-diensten… Dit roept vragen op. Hoe wil je kerk zijn in de toekomst? Hoe kun je dat combineren: de kerkzaal en het kijken thuis?

In deze sessie gaan we op deze vragen in en ook op een aantal andere facetten rondom de organisatie van kerkdiensten. Waar liggen je aandachtspunten, hoe zorg je ervoor dat de juiste informatie op het juiste tijdstip bij de juiste mensen terechtkomt? En waar moet je op letten tijdens het beamen of het uitzenden van de kerkdienst?