Het werk van een predikant is veelzijdig en kan bij tijden hectisch zijn. Wie verantwoordelijkheden draagt in de gemeente, moet ook goed voor zichzelf zorgen. Als je meer moet geven, dan je hebt ontvangen, raak je in verwarring. En jouw omgeving met jou.

Ontdek hoe gebed, stilte en de ontmoeting met elkaar je nieuwe focus en perspectieven kunnen geven. In de predikantenretraite breng je 72 uur door in een abdij en neem je, samen met andere predikanten, tijd voor jezelf, jouw roeping en de ontmoeting met elkaar.

Ik heb het als erg inspirerend en opbouwend ervaren om deel te nemen aan deze kloosterretraite. Reinier Drop, predikant NGK Voorthuizen-Barneveld

Programma

We leven zo’n 72 uur mee met het gebedsritme van de broeders van de abdij. Met hen zingen/bidden we de Psalmen. Deze getijden wisselen we af met ontmoetingen in de groep en persoonlijke stilte/studie tijd.

  • De rode draad in ons programma: samen nadenken over onze bediening in het koninkrijk, nieuwe inspiratie en motivatie opdoen.
  • Ieder is persoonlijk verantwoordelijk voor het vinden van nieuwe perspectieven en daarmee het eigen proces. Tegelijk zijn we er ook om elkaar hierin te helpen.

Voor wie?

Predikanten. Er is beperkt plaats (max. 11), dus wees er snel bij.

Waar en wanneer?

We zijn te gast bij de broeders van Abdij de Koningshoeven in Berkel-Enschot (vlakbij Tilburg). Zie www.koningshoeven.nl

Aankomst
Dinsdag 13 mei 2025 – 15:30u
Vertrek
Vrijdag 16 mei 2025 – 13:30u

Wat eerdere deelnemers zeggen

‘Ik heb het als erg inspirerend en opbouwend ervaren om deel te nemen aan deze kloosterretraite. Het samen meedoen in de gebedsmomenten van de broeders binnen de Benedictijnse traditie, de onderlinge ontmoeting met elkaar als deelnemers en de stilte maken dat het een erg geschikte invulling is om een aantal dagen apart te zetten voor de ontmoeting met God. Mij gaf het ook de stimulans om daarna mijn persoonlijke gebedsmomenten anders vorm te geven en daar pluk ik nog elke dag de vruchten van.’ – Reinier Drop, predikant NGK Voorthuizen-Barneveld

‘Stilgezet worden, rust ervaren en dichter bij God komen. Het beste wat me had kunnen overkomen dit jaar’ Mark van Leeuwen – predikant NGK Rotterdam-Ichthuskerk

Voorbereiding

Neem een ‘zoekvraag’ mee waarover je tijdens de retraite wilt nadenken. Dat kan zo groot of klein zijn als je zelf wilt. Met deze vraag ga je persoonlijk aan de slag.

Verblijf in de Koningshoeven

De abdij is een huis van gebed. De vaste dagorde helpt de broeders hun aandacht te leggen op God. In de Koningshoeven is een leven in stilte, soberheid en solidariteit de basis.
De Koningshoeven is ook een huis van arbeid. Er wordt bier gebrouwen, kaas gemaakt, brood gebakken, honing gemaakt. Er is een chocolaterie, er wordt jam gemaakt en boeken verkocht.

Download de informatieflyer
Het is zo bijzonder om te ontdekken dat er plekken zijn in dit land waar het gebed hardcore is voor de bewoners, en daaraan daadwerkelijk in opgenomen te worden. Dat was intensief en rustgevend tegelijk, en geeft richting aan de toekomst voor het ambt: richten op biddend leider te zijn. Marten Tel – predikant NGK Zaltbommel

Je hebt een eigen kamer met toilet/douche. We eten mee met de keuken van de broeders. Er wordt mild vegetarisch gekookt (geen vlees, wel vis en/of ei). Tegen meerkosten is aanpassing (zoutloos, zonder vis of gluten vrij) mogelijk.

Kosten

De kosten bedragen € 215,- voor het hele verblijf. Voor predikanten die niet zijn aangesloten bij een NGK gemeente geldt een toeslag van € 20,-

Praktische zaken

De broeders doen een vriendelijk verzoek zelf mee te nemen:

  • Lakenpakket
  • Handdoeken

Verder is het handig er rekening mee te houden dat het enorme kloostercomplex moeilijk warm te stoken is. Dus een extra vest of fleecedeken is aan te bevelen.

Meer informatie en aanmelding

De retraite wordt geleid door Klaas Quist, auteur van het boek De wenkende leider. Hij leidde eerder ook retraites voor predikanten. Wil je meer informatie of je aanmelden, neem dan contact op met Klaas.

Wil je meer weten?
Neem contact op met Klaas Quist

klaas.quist@kerkpunt.nl 085-1045 111