Symposium voor wie met twijfelende twintigers werkt. Tijdens deze middag willen we samen ontdekken hoe we ruimte bieden aan mensen met vragen over het leven, zingeving en geloof. Want díe mensen zijn van betekenis voor de kerk van vandaag.

Aanleiding voor dit symposium is de verschijning van het boek ‘Ruimtezoekers. Als geloven zoals vroeger niet meer gaat’ van Johan de Jong (najaar 2023). Het is een reisverslag van een persoonlijke zoektocht naar ruimte en een nieuwe weg om te geloven. Niet ondanks, maar juist dankzij vragen en twijfels. Zonder cynisme vertelt Johan over alle zekerheden die hij is kwijtgeraakt, de worsteling die dit nog steeds geeft maar ook over de hoop dat er ruimte is voor een nieuwe vorm van geloven.

Het is ons verlangen dat twintigers niet massaal geloof of kerk loslaten, maar juist ruimte vinden en van betekenis kunnen zijn binnen hun gemeente. Daarom organiseren Weetwatjegelooft en Kerkpunt een symposium op de Theologische Universiteit in Utrecht. Met bijdragen van Johan de Jong, zijn band Reisgenoten en theoloog Gert-Jan Roest. In 4 workshops ga je aan de slag met bijvoorbeeld Bijbellezen met zoekers, ruimte in het jeugdwerk of de ruimtezoeker in jezelf.

Verlang jij ook naar ruimte voor zoekers?Kom dan naar Utrecht en denk en doe met ons mee! Let op: Er is plek voor 60 deelnemers. 

Programma

13:30 Welkom
13:45 Ik zoek ruimte (Johan de Jong)
14:20 Ruimtezoekers geduid (Gert-Jan Roest)
14:50 Moment van reflectie
15:10 Pauze
15:30 Workshopronde 1
16:30 Workshopronde 2
17:30 Maaltijd

 

4 workshops

  • Workshop 1: De ruimtezoeker in jezelf – Johan de Jong
  • Workshop 2: Bijbel lezen met zoekers – Frederik Boersema (Buurtpastor/pionier)
  • Workshop 3: Ruimte in het jeugdwerk – Ingrid Plantinga en Anko Oussoren (Kerkpunt)
  • Workshop 4: Ruimtegebrek in de kerk en ruimteoverschot in het leven – Arjen Zijderveld (studentenwerker IFES)

Meer…

Johan maakte al een podcast voor ruimtezoekers. Beluister hem hier of via je favoriete podcastapp.
Naast het symposium en een boek ontwikkelt Kerkpunt ook een (online) cursus en begeleiding voor groepen/kerken.