Afgelopen najaar zijn er door de Protestantse Kerk in Nederland en Kerkpunt een aantal digitale spreekuren georganiseerd met ruimte voor gesprek over wat armoede met mensen doet en hoe kerken hen daarin kunnen helpen. Als vervolg op deze gespreksuren worden er twee webinars georganiseerd. Deelname is gratis.

Webinar 1: Kerken en armoede

14 februari 2023, 20:00 – 21:30 uur

Het is bijna dagelijks in het nieuws: de hoge inflatie en de vele extra kosten die dat met zich meebrengt. Een torenhoge energierekening, boodschappen die opeens vele procenten duurder zijn dan een jaar geleden, terwijl inkomsten nauwelijks zijn gestegen. Inmiddels een  herkenbaar verhaal voor veel mensen. Daarmee raakt armoede een steeds groter deel van onze samenleving. Armoede is overigens geen nieuw probleem: veel Nederlanders hebben er al veel langer mee te maken.

In dit eerste webinar gaan we in op een aantal aspecten van armoede. Wat is het eigenlijk precies? En hoeveel mensen raakt het? Wat doet het met je als je arm bent? En tenslotte, wat kan de kerk doen aan het verzachten en bestrijden van armoede? En vanuit welke visie doet zij dat?

Webinar 2: Armoede op het spoor komen

28 februari 2023, 20:00 – 21:30 uur

‘Hoe vinden we de mensen die hulp nodig hebben’ is een vraag die we diakenen regelmatig horen stellen. We weten dat armoede een probleem van veel mensen is. Maar in de praktijk is het voor veel kerken lastig om met deze mensen in contact te komen. Schaamte, angst, trots. Er zijn allerlei redenen waarom mensen niet met hun problemen te koop lopen. Lastig voor jou als diaken! Veel diakenen vragen zich daarom af hoe ze mensen met geldzorgen op het spoor komen. In dit webinar gaan we daarop in. We geven je tips en je werkt aan een aantal concrete stappen om mee aan de slag te gaan.