De collecte heeft vanouds een sterk diaconale insteek. Dat kun je op verschillende manieren benadrukken. Bijvoorbeeld met een tijdcollecte, waarin je gemeenteleden vraagt een deel van hun tijd te geven aan een activiteit in de buurt. Of daag gemeenteleden uit met een omkeercollecte: elk gemeentelid pakt een kaartje uit de collectezak met daarop een kleine diaconale uitdaging. Of een collecte in natura: zamel producten voor de voedselbank dan niet buiten de dienst om, maar laat gemeenteleden die tijdens het collectemoment naar voren brengen.

Tijdcollecte

Tijd is geld, zei de Amerikaanse autofabrikant Henry Ford al. Dus waarom niet een collecte houden waarbij mensen hun tijd beschikbaar stellen? De collecte is een belangrijk en onmisbaar onderdeel van de eredienst. En een tijdcollecte is een geweldige mogelijkheid om je tijd of deskundigheid ter beschikking te stellen. Misschien geeft dat wel meer inhoud aan de collecte dan het geven van die ene euro of die van te voren meegenomen collectemunt of -bon.

Diverse gemeenten kennen daarom een tijdcollecte, waarbij gemeenteleden aangeven hoeveel tijd ze beschikbaar willen stellen voor een bepaald project. De NGK Amersfoort-Noord deed dat bijvoorbeeld voor hun Presentdag. Opbrengst: 176 uur, te leveren door 67 gemeenteleden. En dan gaat het zowel om mensen die de handen uit de mouwen steken met verven, koken en tuinieren, als om mensen die de handen ineenslaan en bidden. De GKv Leeuwarden hield in samenwerking met zeven andere kerken een vergelijkbare actie.

Dit draaiboek wil een hulpmiddel zijn bij het organiseren van een tijdcollecte. Bij een tijdcollecte worden gemeenteleden gevraagd om een dag of dagdeel vrijwilligerswerk te doen voor een diaconaal of ander goed doel. Het geven van tijd vraagt een grotere inzet dan het geven van geld. Tegelijk is de gevraagde investering te overzien: een dag of een dagdeel. Meedoen aan een tijdcollecte kan gemeenteleden in contact brengen met vormen van (diaconaal) vrijwilligerswerk, waarmee zij tot nu toe geen ervaring hebben. De eenmalige vrijwillige inzet is op zich al waardevol, maar mogelijk leidt de kennismaking tot meer.

Draaiboek tijdcollecte

Omkeercollecte

De omkeercollecte is één van de twintig inspirerende ideeën uit de brochure Dienen, delen en doen. Bij de omkeercollecte halen gemeenteleden iets uit de collectezak in plaats van dat ze er iets in doet. Op die manier worden ze zich meer bewust van wat de collecte eigenlijk is en van hen vraagt: het delen van wat ze hebben gekregen. Dat kan gaan om het delen van je tijd, talenten en geld. Met de materialen in deze handreiking organiseer je eenvoudig een omkeercollecte in jouw gemeente.

Met het draaiboek voor de omkeercollecte nemen we je stap voor stap mee in het organiseren van een omkeercollecte in jouw gemeente. Denk daarbij aan de voorbereiding, het houden van de omkeercollecte en een eventuele terugblik in je gemeente. Met de template bestanden kun je snel je eigen collectekaartjes maken. Zo kun je makkelijk en snel aan de slag met het organiseren van een omkeercollecte in jouw gemeente.

Template bestanden

De template bestanden gebruik je om je eigen collectekaartjes te maken. Het zip-bestand bevat drie documenten:

  • een draaiboek om stap voor stap je eigen omkeercollecte te organiseren.
  • een Excel bestand met diverse praktische opdrachten.
  • een Word bestand waarmee je de verschillende kaartjes kunt maken.
Download template en draaiboek

Waar koop ik collectezaken en avondmaalsstellen?

Diakenen zijn betrokken bij het Avondmaal en bij de zondagse collectes. Op deze pagina vind je daarom diverse links voor het bestellen van collectemunten, collectezakken en avondmaalsstellen.

Fairtrade avondmaalswijn

Grace is de toepasselijke naam voor een fair trade en biologische avondmaalswijn. Het is een zoete avondmaalswijn die wat smaak betreft een beetje doet denken aan port. Het fair trade certificaat garandeert onder andere dat een eerlijke prijs wordt betaald. Het biologische certificaat garandeert dat de druiven en de wijn 100% natuurlijk zijn geproduceerd, zonder gebruik te maken van schadelijke chemische middelen. Kortom, Grace is een prachtige wijn om het avondmaal mee te vieren!

(De wijn was in het verleden beschikbaar via www.wineofhope.nl, maar deze site is momenteel uit de lucht)