Een Emmaüswandeling is een mooie activiteit om te doen in coronatijd en samen met een ander de diepte in te duiken. Je kunt het met z’n tweeën doen, maar ook met een groepje, zoals een kerkenraad, commissie of kring. In ieder geval wandel je twee aan twee. Een Emmaüswandeling kan je op elk gewenst moment doen.

Wat is het?

Bij een Emmaüswandeling gaan mensen twee aan twee wandelen. Bij voorkeur neem je ruim de tijd voor een wandeling (ca. 30-45 minuten). Het is geïnspireerd op het verhaal uit Lucas 24, waar twee leerlingen van Jezus iets ervaren van een onbekende derde die ze tegenkomen, die met hen oploopt en het gesprek kleur geeft.

Hoe werkt het?

Je kunt een Emmaüswandeling op elk gewenst moment organiseren en met verschillende soorten groepen in de kerk. Ook is het goed te combineren met een andere activiteit, zoals bijvoorbeeld een gezamenlijk ontbijt, een korte viering of samen thee- of koffiedrinken.

Bepaal van te voren een route, zodat iedereen dezelfde wandeling maakt. Je kunt ervoor kiezen om specifieke vragen mee te geven zodat het gesprek tijdens de wandeling wordt gestuurd, maar dit hoeft niet.

De Emmaüswandeling

  1. Begin de wandeling door 10 minuten in stilte samen te lopen. Stel je open voor de omgeving (de wind door de bomen, de vogel die fluit, etc). Merk op wat je voelt, ruikt, hoort en ziet. Stel je ook open voor wat er in jezelf leeft: wat speelt er in je hart en in je gedachten?
  2. In de stilte word je je bewust dat je niet zomaar met z’n tweeën loopt. Jezus zelf loopt met je op.
  3. Na 10 minuten wordt de stilte doorbroken. Goed luisteren is bij deze wandeling heel belangrijk! Als de één praat, luistert de ander en stelt eventueel verduidelijkende vragen. Probeer niet suggestief te zijn in je vraagstelling of je eigen mening te geven. Een luisterende houding staat centraal.
  4. Na ca. 20 minuten draai je de rollen om: de ander mag nu vertellen.
  5. In het vertellen kun je (van tevoren afgesproken) vragen aan bod laten komen. We doen een paar suggesties:
    1. Waar verlang je naar en hoe wordt jouw verlangen door de huidige tijd versterkt en/of bemoeilijkt?
    2. Hoe heb jij Jezus ontdekt? Is er voor jou op een bepaalde manier de Bijbel opengegaan?
    3. Wat zou je in je geloof, in de gemeente, heel graag willen?
    4. Zijn er moment in je leven geweest dat je God hebt ervaren?