Ouders hebben de meeste invloed op de geloofsontwikkeling van kinderen en tieners, en als kerk mag je hen daarin inspireren en ondersteunen. Als ouder kun je je afvragen of jouw huis nu wel zo’n heilige plek is dat God zich er thuis voelt. Juist dan willen we je bemoedigen: God is altijd de God van klungelende mensen geweest en werkt door jouw gebrekkige opvoeding heen.

Jouw huis, Gods thuis

Met het project ‘Jouw huis, Gods thuis’ bied je als kerk ouders inspiratie en praktische handvatten voor geloven achter de voordeur. Het materiaal helpt je om als kerk ouders toe te rusten en op een laagdrempelige manier positieve ervaringen te laten opdoen met geloofsopvoeding. De cursus Jouw huis Gods thuis is er in drie varianten: een cursus voor ouders van tieners, eentje voor ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd en een voor ouders van 0-3-jarigen.

Inhoud

Elke cursus bestaat uit:

 1. Vijf inspirerende filmpjes met toerusting over het thema
 2. Bij elk thema een aansprekende, haalbare opdracht om als ouder met je kind te doen en een bezinningsopdracht voor de ouder zelf
 3. Bij elk thema een gesprekspapier om het thema en jullie ervaringen te bespreken in groepjes van ouders

Daarnaast zijn er extra materialen om te downloaden zoals handige schema’s, stappenplannen of gezinsmomenten.

Voorbeeld materialen

Hoe zien de materialen er uit?

Om je een idee te geven van de beschikbare materialen, vind je hieronder een aantal voorbeelden uit de verschillende cursussen.

Uit Jouw huis, Gods thuis voor tieners

Uit Jouw huis, Gods thuis voor 0-3 jaar

Uit Jouw huis, Gods thuis voor basisschool

 • Thema 3: Kijk naar je kind: video

 

We vonden het filmpje heel herkenbaar en aansluiten bij de werkelijkheid van elke dag - Ouders die deelnamen aan het project

Duur van de cursus

Een cursus kan flexibel worden gepland van een periode van vijf maanden tot een heel seizoen. Per maand of per twee maanden is er dan een nieuw thema (met bijbehorend filmpje en materialen). We adviseren om hierbij gespreksgroepjes te organiseren die per thema eenmaal bij elkaar komen om ervaringen en tips te delen.

Extra aanbod:

 • Wij kunnen het project komen aftrappen met een mooie startavond.
 • We begeleiden jullie graag bij de organisatie en promotie. Voor de promotie zijn diverse materialen beschikbaar.

Thema's per serie

Voor ouders van 0-3 jarigen

 1. De geboorte van een ouder

Wanneer je een kindje krijgt, krijg jij een nieuwe rol. Hoe geef jij daar vorm aan? Wat wil je meenemen vanuit je eigen opvoeding? Wat vind je belangrijk? Hoe kun jij in geloof een goede ouder voor je kindje zijn?

 1. De roze wolk

Voor de meeste ouders blijft de roze wolk uit of ze vallen er keihard vanaf. Wat zijn jouw verwachtingen en ervaringen? Hoe ga je om met teleurstellingen en met je eigen tekortkomen? En belangrijker nog: hoe kijkt God daarnaar?

 1. Jong geleerd

Geloofsopvoeding begint al vanaf het moment dat je in verwachting bent en niet vanaf dat je kind kan praten. Wat kun je doen met baby’s, dreumessen en peuters? Hoe geef je hen iets van Gods liefde mee?

 1. Drie kapstokken

In de drukte van het leven kan geloofsopvoeding makkelijk ondersneeuwen. Gelukkig zijn er kapstoppen die jou helpen om er aandacht aan te besteden. Zoals vaste structuren, mijlpalen en christelijke feesten. Hoe kunnen die kapstokken jou als ouder helpen?

 1. Samen opvoeden

It takes a village to raise a child. Je staat samen met anderen om je kindje heen. Wat kan de gemeente, je familie of netwerk betekenen voor de geloofsopvoeding van jouw kindje? En hoe stimuleer je dat jouw kleintje daar een plekje heeft?

Voor ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd

 1. Je geloof voorleven

Geloofsopvoeding begint niet met bijbellezen of bidden, maar met wie jij bent. Belangrijker dan wat je vertelt, is wat je voorleeft. Hoe kun jij je geloof voorleven? Wat voor voorbeeld heeft jouw kind nodig?

 1. Van nadoen naar zelf doen

Je kind begint met jou nadoen, maar gaat langzamerhand steeds meer zelf doen. Dat geldt ook voor bijbellezen, bidden en naastenliefde. Hoe stimuleer je je kind in die ontwikkeling? Hoe kunnen ze jou nadoen en groeien in zelfstandigheid zodat het geloof iets van henzelf wordt?

 1. Kijk naar je kind

Elk kind is weer anders en heeft daarom iets anders van jou als opvoeder nodig. Dat geldt ook voor de geloofsopvoeding. Hoe sluit je aan bij het unieke van jouw kind? En hoe kijkt God eigenlijk naar jouw kind? Ziet Hij een engeltje, een bengeltje of iets er tussenin?

 1. Veerkracht

Emoties spelen een grote rol in het leven en in het geloof van je kind. Hoe geef jij ruimte aan die emoties en leid je ze tegelijk in goede banen? Wat heeft je kind nodig om met veerkracht in het leven te kunnen staan? Welk voorbeeld geeft God ons daarin?

 1. Mediawijsheid

Via de media komt er een boel moois en rottigs op je kind af. Hoe ga je daar als ouder wijs mee om? Waar bied je ruimte en waar stel je grenzen? Hoe maak je op een goede manier afspraken? Welke rol speelt je geloof daarin?

Voor ouders van tieners

 1. Jij bent influencer nr.1

Soms krijg je de indruk dat je tiener naar iedereen luistert, behalve naar jou. Toch heb jij nog steeds een grote invloed op het geloof van je tiener. Door naar jou te kijken vormt hij zich een beeld van wie God is en wat het betekent om te geloven. Hoe kun jij een goede influencer zijn? Wat als je jezelf niet zo’n indrukwekkend voorbeeld vindt?

 1. Tieners inside out

De emoties en het gedrag van een tiener kunnen alle kanten opgaan. Dat maakt het niet makkelijk om ze te begrijpen. Hoe zitten ze in elkaar? Waarom reageren ze zo? En wat betekent dit voor de geloofsopvoeding in deze periode?

 1. Tieners en geloof – mismatch?

Veel tieners maken een fase van twijfel door en vinden geloven lastig. Hoe komt dit? En hoe ga je daar als ouder mee om? Hoe kan geloof relevant zijn voor tieners?

 1. Geloofsgesprek

Praten over het geloof is vaak een uitdaging, zeker met tieners. Hoe motiveer je hen tot een gesprek? Hoe knoop je aan bij hun dagelijks leven?

 1. Hoe dan?!?

Ja maar, hoe dan?!? is vaak de vraag als het gaat om geloofsopvoeding en tieners. Hoe doe je dat nu concreet in de praktijk? Welke ideeën en tips kun jij toepassen in jouw gezinsleven?

Bestel de cursus

De kosten per serie bedragen €350,-. Je krijgt dan toegang tot alle materialen voor de groepsgesprekken, video’s en opdrachten van die serie. Daarmee kun je zelfstandig een seizoen lang toerusting bieden aan ouders in jullie gemeente. Voor extra opties zoals een startavond in jouw gemeente of begeleiding door een jeugdwerkadviseur geldt een uurtarief van 85 euro.

Je kunt de cursus bestellen via onderstaande knoppen:

Dit project is ontwikkeld in samenwerking met de CGJO.

Wil je meer weten?
Neem contact op met Ingrid Plantinga

ingrid.plantinga@kerkpunt.nl +31 6 52851538