Het is geweldig als mensen in de christelijke gemeente samen ontdekken, delen en leren. Er valt zoveel moois te leren in de kerk. Niet alleen door kinderen en tieners, maar ook door jongeren en volwassenen. Daarom hebben wij de website Leren in de kerk ontwikkeld met een divers aanbod aan materialen.

 

Wat is Leren in de kerk?

Leren in de kerk is een website met een visie. Wij geloven dat jong en oud iets kan leren in de kerk. Geloofsontwikkeling gaat je leven lang door. En elke levensfase vraagt om een eigen aanpak. Daarom bieden we op Leren in de kerk materialen aan voor diverse leeftijdsgroepen.

Zo vind je op de site onder andere:

  • Programma’s voor diverse leeftijdsgroepen
  • Cursussen voor verschillende situaties
  • Projecten voor de hele gemeente

Dynamisch leren in de kerk

Op Leren in de kerk gaan wij de uitdaging aan om kerken vol passie aan het leren te krijgen. Ons belangrijkste uitgangspunt is dat je als gelovige altijd mag blijven leren, van je geboorte tot je sterven, in moeilijke situaties en prachtige momenten, om je te ontwikkelen of juist om te leren even stil te staan. Leren in de kerk betekent leren leven in liefde met God en elkaar!

Wij geloven dat we onze focus moeten verleggen: van alles leren in de puberteit naar levenslang leren als gelovige. Daarvoor is Leren in de kerk: om kerken te helpen geloofsleren aan te bieden voor allerlei situaties en levensfasen, op zo’n manier dat het aansluit bij de doelgroep.

Leren en tieners

Weleens geprobeerd een tiener bij te brengen wat Paulus schrijft over het avondmaal? Dat valt niet mee. Toch zijn het in veel kerken vooral de tieners die geacht worden iets te leren. Voor hen is er een leeraanbod in de vorm van catechese of ander tienerwerk. Terwijl de puberteit misschien wel de minst efficiënte levensfase is voor leren. De focus van tieners ligt op het ontdekken van hun eigen identiteit en dat is een intensief proces. Door die zoektocht hebben ze weinig energie om over de grenzen van hun eigen wereldje te kijken en kennis op te doen van zaken die buiten hun blikveld liggen.

Levenslang leren

De focus op geloofsleren in de tienerleeftijd wekt de suggestie dat je als tiener alles kunt en moet leren wat je voor de rest van het leven als christen nodig hebt. De geloofsbelijdenis of volwassendoop fungeert dan als een soort examen. Daarna ben je er klaar voor. Maar zo is het niet! Als gelovige ben je nooit uitgeleerd. Je leven verandert en jij verandert mee. En met die veranderingen komen steeds weer nieuwe uitdagingen en levenslessen. Je ontdekt nieuwe kanten van God. Elk nieuw inzicht roept nieuwe vragen op en zo blijf je groeien.

De kernvragen van jongeren

Voor Leren in de kerk ontwikkelen we materiaal voor verschillende levensfasen en we vragen ons daarbij steeds af wat de specifieke leervragen zijn voor die doelgroep. De kernvragen van jongeren bijvoorbeeld vatten wij zo samen: Wie ben ik? Waar hoor ik bij? Hoe doe ik ertoe? En wat ik geloof ik zelf? Geloofsleren voor tieners gaat over Gods antwoord op deze vragen. Dat is wat de kerk hun, op deze leeftijd vol vragen en onzekerheden, mag leren! Een boodschap van onvoorwaardelijke liefde die je kunt laten doorklinken in allerlei thema’s zoals pesten, schuld, schaamte, erbij horen, vergeven, dienen.

Leren in de kerk is een initiatief van Buijten & Schipperheijn en Kerkpunt. Vanuit Kerkpunt zijn Ingrid Plantinga en Anko Oussoren de projectleiders van Leren in de kerk.

Je kunt de programma’s van Leren in de kerk online op maat maken voor je eigen groep. Daardoor ben je zeker van een waardevolle inhoud die aansluit bij jouw situatie. Geen schoolse boekjes maar een dynamische aanpak.

Voor de meeste onderdelen op Leren in de kerk heb je een account nodig. Bij je abonnement krijg je een inlogcode waarmee je alle programma’s kunt bekijken en bewerken. Deze inlogcode is individueel, maar de groepsleider gebruikt het programma voor de hele groep (als een soort handleiding).

Als je een programma op maat hebt gemaakt en hebt opgeslagen wordt dit bewaard in je eigen accountpagina en kun je het uitprinten om als leidraad te gebruiken voor je groepsbijeenkomst. Bij sommige materialen worden in de programma’s ook PPT’s en filmpjes aangeboden. Omdat je het programma zelf op maat maakt kun je het gebruiken voor een bijeenkomst van 45 minuten maar ook voor 2 uur, afhankelijk van je eigen situatie.

Op Leren in de kerk vind je meer informatie en een instructie voor het werken met Leren in de kerk.

Instructie Leren in de kerk

Je kunt kiezen uit een gemeenteabonnement of een individueel abonnement. Bij een gemeenteabonnement kunnen alle leden onbeperkt een jaar lang alle programma’s inzien en downloaden. De kerk krijgt één toegangscode voor alle leden. De prijs voor een gemeenteabonnement bestaat uit een vast bedrag (€ 100) en een bedrag per kerklid (€ 0,75, waarbij het totale ledental geldt). Voor kerken boven de 1500 leden wordt een offerte op maat gemaakt. Om een gemeenteabonnement af te sluiten stuur je een mail naar info@lerenindekerk.nl.

Individuele abonnementen sluit je zelf af en mag je gebruiken voor je eigen jeugdgroep, kring of cursus. Voor één credit koop je één programma van een methode naar keuze. De prijzen hiervan zijn:

Basic – 5 credits = 15 euro
Medium – 15 credits = 41, 25 euro
Premium – 25 credits = 62,50 euro

Ga voor meer informatie en voor het afsluiten van je abonnement naar de site.

Informatie over abonnementen

Ben je benieuwd geworden naar de materialen van Leren in de kerk, of heb je nog vragen? Neem dan eens een kijkje op de website. Of neem contact op met Ingrid Plantinga via de gegevens hieronder.

Wil je meer weten?
Neem contact op met Ingrid Plantinga

ingrid.plantinga@kerkpunt.nl +31 6 52851538