In het gemeentetraject Trektocht bieden we bouwstenen om als gemeente met elkaar in gesprek te zijn over wat je drijft en waar je naar verlangt én hoe je dit concreet maakt. De trektocht leidt je aan de hand van de Efezebrief langs negen vergezichten zoals vrede, eenheid en liefde. Aan de hand van deze thema’s ontdek je hoe je als volgeling van Jezus en als gemeente in het leven en de wereld mag staan. Inmiddels heeft een tiental gemeenten gebruik gemaakt van de materialen, waaronder de GKv in Zaamslag. Jeugdwerker Marja Dees deelt enthousiast haar ervaring met de Trektocht.

‘De Trektocht aan de hand van de Efezebrief is fantastisch! We zijn er hier in Zaamslag echt heel blij mee. Ik las recent dat er 10 gemeenten meedoen. Maar dit is wat ons betreft echt materiaal dat hopelijk meer kerken gaan gebruiken. We geloven dat ook andere kerken er ontzettend veel aan kunnen hebben.

Houvast

Wegens omstandigheden is onze dominee nu ongeveer een jaar uit de running. Door de Trektocht hebben we als gemeente toch houvast. We werkten vaak met een zelf ingevuld jaarthema, nu is dit voor ons bedacht en uitgewerkt. Ook het feit dat er elke maand een nieuw deelthema is, werkt voor ons fantastisch. Elke maand kun je opnieuw instappen.

Preken

We hebben een groep preeklezers die momenteel veel worden ingezet. Het is heel leuk om te zien hoe zij er gericht mee aan de slag gaan en proberen een preek te zoeken die past bij het thema van die maand. Soms wordt de preek gebruikt die ook bij het materiaal zit, regelmatig worden ook andere preken gezocht die passen bij het thema. Zo werd begin januari een preek gelezen van ds Fritz Krüger van de NGK Dronten over Eenheid naar aanleiding van Efeze. Ook werd een preek gelezen over hetzelfde thema aan de hand van de brief aan de Filippenzen. Recent kwam ds de Hullu preken en het avondmaal bedienen. Toen ik met hem het thema deelde, gaf hij aan dat zijn preek daar helemaal prachtig op aansloot.

We zijn er ontzettend blij mee en wat ons betreft is de Trektocht zeker een aanrader voor andere kerken! Marja Dees is jeugdwerker in de GKv Zaamslag.

Diverse materialen

Maandelijks worden we als gemeente ondergedompeld in het thema. De eerste zondag gebruiken we vaak ook het kindermoment. Deze zijn erg leuk en goed uitvoerbaar. En op de laatste zondagmiddag van de maand wordt het kringmateriaal gebruikt om een bijbelstudie te doen.

De bijbelstudie is een ‘toevalstreffer’. Onze wijkavonden worden omgezet naar kringen, maar dit is nog een proces in wording. Omdat we het jammer vonden dat het materiaal dan alleen bij een paar kleine groepjes zou komen die bijbelstudie deden, hebben we het aangeboden als alternatief voor de middagdienst. Dit is ondertussen een vast gegeven: 1x per maand op zondagmiddag is er bijbelstudie in de kerk. In aparte ruimte gaan de kinderen dan aan de slag met het kindermateriaal. We hebben namelijk geen kindernevendienst en zo wordt het materiaal toch gebruikt.

Het jeugdmateriaal wordt bij de jeugdvereniging 12-16 en 16+ gebruikt. Het bijbelleesrooster wordt digitaal doorgestuurd elke maand en op 1ste zondag van de maand kan het ook meegepakt worden in de kerk of bij het koffiedrinken. Alleen het materiaal voor de kerkenraad wordt niet veel gebruikt, omdat deze niet maandelijks vergadert. Bij de start van het traject hebben ze het wel gebruikt en toen waren ze ook wel enthousiast, maar nu wordt er eigenlijk te weinig mee gedaan.

Aanrader

Dit is even een inkijkje in hoe wij als gemeente met de Trektocht aan de slag zijn. Nogmaals we zijn er ontzettend blij mee en wat ons betreft is de Trektocht zeker een aanrader voor andere kerken!’

Wil je meer weten over de trektocht? Ben je benieuwd of het ook iets voor jullie gemeente is? Hieronder lees je meer over de Trektocht. Je kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen.

  • Trektocht met Efezebrief als gids

    Met de brief aan de Efeziërs als gids ga je samen op reis. De trektocht leidt je langs een negen vergezichten die je helpen ontdekken hoe als gemeente in de wereld mag staan.

    Lees meer

Wil je meer weten?
Neem contact op met Klaas Quist

klaas.quist@kerkpunt.nl 085-1045 111