Jongeren verlangen massaal naar een partner, kinderen en een goede baan. Dat blijkt uit de jeugdtrends 2024 die zes organisaties publiceerden. Verder valt op dat vrienden heel belangrijk zijn, zowel voor het geloof als vreugde in het leven.

Jeugdtrends 2024

Uit de jeugdtrends blijkt dat de verschillen tussen leeftijden vaak belangrijker zijn dan verschillen tussen kerkgenootschappen als het gaat om hoe jongeren tegen geloof en kerk aankijken. Zo neemt met de jaren bijvoorbeeld het belang van ouders voor het geloofsleven steeds verder af en neemt het belang van de Bijbel toe. Als het gaat om hoe het Evangelie goed nieuws is, blijkt dat 18 plussers veel vaker ‘dat het leven hier op aarde zin heeft’ aankruisten dan jongeren onder de 18.

Meer hierover lees je in de Jeugdtrends 2024. Met deze Jeugdtrends schetsen we wat er speelt in het leven van jongeren en willen we hoop, inspiratie en handvatten bieden aan iedereen die met jongeren optrekt. Je kunt de Jeugdtrends downloaden via de knop hieronder.

Samenwerking

De jeugdtrends zijn opgesteld door de HGJB, Kerkpunt (NGK en deel CGK-gemeenten), MissieNederland, de Protestantse Kerk in Nederland, de Unie van Baptisten- & Cama-gemeenten en Youth for Christ. De resultaten zijn gebaseerd op bestaande onderzoeken, ervaringen in het jeugdwerk en de resultaten van een enquête onder meer dan 1.000 jongeren. Zes trends komen hieruit naar voren:

 1. Verlangen naar huisje-boompje-beestje
 2. Vrienden belangrijk voor vreugde in leven en kerk
 3. Druk om succesvol te zijn
 4. Jongeren zien het Evangelie als God voor hen,
 5. Schermcultuur zorgt voor brokkelbrein
 6. Groeiende onzekerheid over genderidentiteit

Aan de slag met de Jeugdtrends

Als je actief in het jeugdwerk bent, kunnen deze trends je helpen bij het begrijpen van de leefwereld van jongeren in het algemeen. Maar wat kun je er nu concreet mee? Een aantal suggesties.

 • Vraag in hoeverre jouw jongeren de trends herkennen.
 • Het gesprek aangaan over de uitkomsten van het onderzoek kan tot mooie gesprekken leiden. Wat is voor jou goed nieuws? Hoe zit dat met geloof en mobiel voor jou?
 • Bedenk met een paar andere jeugdleiders op welke trend jullie kunnen inspelen. Kun je bijvoorbeeld het element vriendschap versterken? Op welke manier ga je in gesprek over huisje-boompje-beestje en wat straal je daarbij zelf uit?

Webinar

Op 19 juni organiseren we een webinar over de jeugdtrends voor iedereen die met jongeren werkt in de kerk. Dan lanceren we ook een handreiking hoe je met die trends aan de slag kunt gaan. Meld je hieronder aan. Deelname is gratis.

 • Jeugdtrends

  In de Jeugdtrends beschrijven we trends op basis van wat wij waarnemen rond maatschappij, relaties en geloof. Ook beschrijven we de kansen die deze trends bieden in het contact maken en houden met jongeren. Zo hopen wij iedereen die met jonge mensen optrekt te inspireren en handvatten te bieden voor hun mooie taak.

  Lees meer

Wil je meer weten?
Neem contact op met Anko Oussoren

anko.oussoren@kerkpunt.nl +31643754063