Nu diensten vooral online plaatsvinden, kan er niet met de fysieke collectezak worden rondgegaan. Het kan daarom zo maar gebeuren dat de collecte uit beeld raakt. Maar barmhartigheid en solidariteit zijn en blijven juist ook in deze tijd essentieel voor de kerk. Hoe kun je in een periode van online diensten vorm aan geven aan de zorg een liefde voor de naaste dichtbij en ver weg? Hieronder vind je daarvoor diverse tips.

Collecteren via apps

  • Steeds minder kerkmensen hebben contant geld bij zich, vaak wel hun smartphone. De afgelopen jaren zijn er daarom diverse collecte-apps ontwikkeld. Met zo’n collecteapp op zo’n telefoon kun je digitaal geven. Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende apps.
  • Men kan ook geld overmaken via de eigen bankieren-app. Communiceer daarvoor naast het collectedoel ook het rekeningnummer van de diaconie en een unieke code voor elke collecte. Die code kunnen gemeenteleden invoeren als betalingskenmerk bij het overmaken in de bankieren-app.

Betalen via een betaalverzoek

  • De beheerder van de rekening van de diaconie kan een digitaal betaalverzoek aanmaken. Deze betaallink deel je vervolgens met gemeenteleden.
  • Bij sommige banken moet je een bedrag invullen dat de gever dan zelf kan aanpassen.
  • Van de betaallink kan ook eenvoudig een QR-code gemaakt worden om te scannen met je telefoon.
  • De ontvanger klikt op de link of scant de QR code en gaat zo naar de betaalpagina van de bank. Via Ideal kan vervolgens een gift voor de collecte worden overgemaakt.
  • Je kunt de betaallink en QR code delen via whatsapp, email, website, etc. De link en code zijn voor een bepaalde tijd geldig. In de regel is dat 30 dagen, maar dit verschilt per bank en per betaalrekening.
  • Via deze website kun je een QR code aanmaken. Deze website genereert een Europese standaard QR code. Die kunnen mensen scannen met behulp van hun bankieren app. Vul de naam, het rekeningnummer en het bedrag in. Download vervolgens de afbeelding om deze te gebruiken. Het is raadzaam om QR-codes voor meerdere bedragen aan te maken.

Maak werk van communicatie

Er zijn dus diverse manieren om in deze tijd van online diensten geld over te maken. Waar je ook voor kiest, het is van belang daarover goed te communiceren. Informeer gemeenteleden over de verschillende manieren van digitaal collecteren. Vraag er tijdens de online dienst nadrukkelijk aandacht voor. Geef gemeenteleden een moment waarop ze de telefoon erbij kunnen nemen om de QR-code of link te scannen en zo hun bijdrage aan de collecte te geven.

Houd online een collectepraatje en toon powerpoint of filmpje

Streamen jullie de kerkdienst met beeld? Houd dan een ‘gewoon’ collectepraatje en laat de powerpointpresentatie of het filmpje zien dat bij het project hoort. Op de laatste sheet toon je de verschillende betaalmogelijkheden. Breng, naast eventuele andere opties, in elk geval het rekeningnummer van de diaconie in beeld. Breng de collecte-informatie aan het einde van de dienst nog een keer in beeld.

Gebruik papieren en online communicatiekanalen

Naast het collectepraatje kun je ook verschillende papieren kanalen gebruiken om het collectedoel onder de aandacht te brengen: de liturgie, (diaconale) nieuwsbrief en het kerkblad. Zet hierin de collecteafkondiging en vermeld het rekeningnummer van de diaconie en het unieke nummer van de collecte.

Stuur vooraf of na afloop van de kerkdienst als diaken een appje naar je kring of wijk, ter ondersteuning van de collecte. Hier kun je een stukje informatie delen, naast de betaallink of QR code.

Wordt in jullie gemeente de kerkdienst zonder beeld uitgezonden, zet dan extra in op deze kanalen en verwijs in de dienst naar waar mensen informatie kunnen vinden.