Als kerk investeer je in kinder- en jeugdwerk en dat is prachtig. Maar uit onderzoek blijkt dat ouders verreweg de grootste invloed hebben op de geloofsontwikkeling van kinderen en tieners. Ouders beseffen dat niet altijd en vinden het soms lastig om gestalte te geven aan de geloofsopvoeding. Daarom is het belangrijk om als kerk ouders hierin te inspireren en ondersteunen.

Bij geloofsopvoeding denk je misschien aan bijbellezen en bidden in het gezin of samen naar de kerk gaan. Maar het gaat over veel meer: een voorbeeld zijn, een inkijkje geven in wie God is, gebeurtenissen en emoties uit het dagelijks leven koppelen aan je geloof, liefde geven, ruzies uitpraten, leren omgaan met falen…

Veel ouders voelen zich onzeker of onbekwaam voor deze taak. De gemeente kan een plek zijn waar ouders ervaringen met elkaar kunnen delen en bij elkaar herkenning kunnen vinden. Kerken kunnen ouders bemoedigen en handvatten geven als het gaat om geloofsopvoeding en alle grote vragen die daarbij komen kijken. Bekijk hieronder onze inspiratie en materialen rondom geloofsopvoeding.

Blog: Heb jij dat ook?

‘Na zo’n twee uur strijd te hebben gevoerd met mijn kinderen zitten we eindelijk in de kerk. Zowaar met gekamde haren, gestrikte veters en een ontbijt achter de kiezen, maar van binnen is het een chaos. Waarom is het toch altijd zo moeilijk om hen mee naar de kerk te krijgen? Waarom begint de middelste te steigeren zodra hij de menigte kerkvolk ziet? Waarom kan de jongste nooit stilzitten en vraagt de oudste steeds mijn aandacht? Ik zit tussen een paar honderd gelovigen, maar voel me eenzaam.’

lees verder

Thuisviering – Samen opvoeden

Over opvoeden praat je meestal met je partner, vrienden of familie… maar deze keer met je eigen kind(eren)! Dus prik een geschikt moment (zoals tijdens en na een lekkere maaltijd) en ga er samen voor zitten. In het programma vind je verschillende onderdelen om een keuze uit te maken. Er zijn gespreksvragen, opdrachten en bijbelteksten om samen te ontdekken hoe jullie de opvoeding ervaren, wat jullie belangrijk vinden en wat God daarmee te maken heeft.

download thuisviering

Cursus Op handen

Ingrid Plantinga combineert haar theologische expertise met haar ervaringen als moeder van drie kinderen. Ze geeft trainingen en heeft diverse boeken geschreven over geloofsopvoeding, waaronder een cursus die rond de doop gegeven kan worden: Op handen | Cursus geloofsopvoeding.

Ga naar op handen

Project Jouw huis, Gods thuis

Kerkpunt heeft in samenwerking met CGJO het project Jouw huis, Gods thuis ontwikkeld waarin ouders via filmpjes en opdrachten toerusting krijgen voor de geloofsopvoeding.

Jouw huis, Gods thuis

Wil je meer weten?
Neem contact op met Ingrid Plantinga

ingrid.plantinga@kerkpunt.nl +31 6 52851538