‘Ik hou toch ook van Jezus, waarom mag ik dan geen avondmaal vieren?’ Heel wat ouders worstelen met dit soort vragen van hun kind. En ze gaan ermee naar de voorganger of ouderling: waarom mag het eigenlijk niet, kunnen jullie het de kinderen uitleggen?

Hoe je denkt over ‘kind en avondmaal’ heeft alles te maken met je visie op geloven. Wanneer is geloof ‘goed genoeg’? Is ons geloof groter dan dat van een kind? Is er een bepaalde mate van kennis of volwassenheid in geloof nodig voordat je volledig kunt deelnemen aan alle aspecten van het kerkelijk leven? Wat zegt de Bijbel daar eigenlijk over?

Het heeft ook te maken met je visie op de plek van de jeugd in de kerk en met je visie op het avondmaal. Wat vier je daar eigenlijk? En voor wie heeft dat betekenis? Daarnaast sta je als kerk in een bepaalde traditie en vraag je je af welke waarden er zijn doorgegeven over dit onderwerp. Hebben kinderen nooit toegang tot het avondmaal gehad? Hoe heeft zich dit ontwikkeld?

Een aantal kerken heeft Kerkpunt gevraagd om mee te denken over deze vragen en een bijdrage te leveren aan een conferentie hierover. Ingrid Plantinga heeft zich daarvoor verdiept in de pedagogische aspecten van het avondmaal en heeft een van deze kerken begeleid in een traject van toewerken naar het vieren van het avondmaal met oud en jong.

Wil jouw kerk zich bezinnen op dit thema? Neem dan contact op met Ingrid Plantinga, nodig haar uit als spreker of vraag naar materialen voor een gemeente-brede bezinning.

Wil je meer weten?
Neem contact op met Ingrid Plantinga

ingrid.plantinga@kerkpunt.nl +31 6 52851538