‘Ik hou toch ook van Jezus, waarom mag ik dan geen avondmaal vieren?’ Heel wat ouders worstelen met dit soort vragen van hun kind. En ze gaan ermee naar de voorganger of ouderling: waarom mag het eigenlijk niet, kunnen jullie het de kinderen uitleggen?

Hoe je denkt over ‘kind en avondmaal’ heeft alles te maken met je visie op geloven. Wanneer is geloof ‘goed genoeg’? Is ons geloof groter dan dat van een kind? Is er een bepaalde mate van kennis of volwassenheid in geloof nodig voordat je volledig kunt deelnemen aan alle aspecten van het kerkelijk leven? Wat zegt de Bijbel daar eigenlijk over?

Het heeft ook te maken met je visie op de plek van de jeugd in de kerk en met je visie op het avondmaal. Wat vier je daar eigenlijk? En voor wie heeft dat betekenis? Daarnaast sta je als kerk in een bepaalde traditie en vraag je je af welke waarden er zijn doorgegeven over dit onderwerp. Hebben kinderen nooit toegang tot het avondmaal gehad? Hoe heeft zich dit ontwikkeld?

Brochure Samen aan tafel

Om kerken te helpen in hun bezinning bieden wij de brochure Samen aan tafel? – Kind, jongere en avondmaal aan. Een brochure vol artikelen, tips, gespreksvragen, interviews en ervaringsverhalen om te gebruiken als gemeente, kring, kerkenraad of gewoon voor jezelf.

Je kunt deze 44 pagina’s tellende brochure gratis downloaden of voor 7,50 euro in gedrukte vorm bestellen via onze webshop.

Gesprek met ruimte voor diversiteit

De kans is groot dat in jullie gemeente niet iedereen hetzelfde denkt over de plek van kinderen en jongeren aan het avondmaal. Hoe ga je om met die diversiteit? Hoe voorkom je polarisatie? Achter elke overtuiging zit een verlangen. Wanneer we de mening van die ander niet begrijpen of delen, probeer elkaar dan te vinden op hartsniveau! Onze gesprekskaartjes kunnen je daarbij helpen. Je kunt ze downloaden via de knop hieronder.

Kerkenpakket

Als je intensiever werk wilt maken van dit thema in jouw gemeente, dan bieden wij een uitgebreid pakket met materialen aan:

  • Programma’s voor kringen, wijken of bijbelstudiegroepen
  • Programma’s voor kinderwerk
  • Programma’s voor jongerenwerk
  • Handreikingen voor gezinnen
  • Programma voor een gemeente-brede bijeenkomst

De kosten van dit pakket zijn 150 euro.

Er is ook een pakket met materialen beschikbaar voor kerken die kinderen en jongeren willen voorbereiden op een gezamenlijke avondmaalsviering.

Wil jouw kerk zich bezinnen op dit thema? Neem dan contact op met Ingrid Plantinga, nodig haar uit als spreker of vraag naar de materialen.

Bezinning

Een aantal kerken heeft ons gevraagd om mee te denken over deze vragen en een bijdrage te leveren aan een conferentie hierover. Ingrid Plantinga heeft zich daarvoor verdiept in de pedagogische aspecten van het avondmaal. Kerkpunt heeft inmiddels een aantal kerken begeleid in een traject van toewerken naar het vieren van het avondmaal met oud en jong.

Wil je meer weten?
Neem contact op met Ingrid Plantinga

ingrid.plantinga@kerkpunt.nl +31 6 52851538