Wat als je volledig zou kunnen beamen dat de christelijke geloofsgemeenschap dé plek is waar jonge mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen? Wat als je vol overtuiging kunt zeggen dat zij in jouw geloofsgemeenschap samen met alle generaties delen in de zegen die Jezus Christus aan zijn kerk gaf? Samen Jong gelooft dat de kerk deze potentie heeft.

Wat kun je ermee?

Hoe kun je gemeente zijn met alle generaties? Hoe zorg je ervoor dat in jullie kerk oud én jong zich thuisvoelt en dat er sprake is van een levendige gemeenschap? Dat is waar ‘Samen Jong’ over gaat. Niet een trukendoos om mensen tevreden te stellen, maar een manier van kijken, denken en doen. Samen werken aan een cultuur in jullie gemeente waar de kernwaarden van Samen Jong tot uiting komen. CGJO en Kerkpunt hebben de handen ineengeslagen gemeenten te ondersteunen in het werken met Samen Jong.

Doel en kernwaarden

In het boek Samen Jong komen zes kernwaarden aan bod om kerk te zijn met alle generaties. De achtergrond is een grootschalig Amerikaans onderzoek, aangevuld met Nederlands onderzoek en praktijkvoorbeelden.

De centrale vraag is ‘wat maakt dat een gemeente tieners en twintigers vasthoudt en inspireert rond kerk en geloof’. Daaruit komen zes kernwaarden naar voren.

Zes kernwaarden

  1. Prioriteit geven aan jongeren en gezinnen,
  2. De boodschap van Jezus serieus nemen
  3. Hart hebben voor jongeren
  4. Verantwoordelijkheid geven
  5. Warme gemeenschap zijn
  6. Beste buren zijn

Niet alleen voor jongeren

Samen Jong gaat dus niet alleen over jongeren, maar over de hele gemeente: samen vitaler.

Wat kun je verwachten?

Samen Jong biedt inspiratie, materiaal en begeleiding om op een andere manier naar je gemeente te kijken en aan de slag te gaan. Het vraagt lange adem, maar is tegelijkertijd laagdrempelig. Een aantal kernwaarden zit vast al in het DNA van je gemeente. Het Samen-Jong-pakket van CGJO en Kerkpunt bestaat uit vier onderdelen

1. Een kennismakingsgesprek
In dit gesprek gaat het over de vraag waarom je hier mee aan de slag wilt en wat speelt er in de gemeente.

2. Een introductieavond
Een moment voor de hele gemeente om op een inspirerende manier kennis te maken met wat Samen Jong is en wat het kan betekenen voor de gemeente.

3. Een snelscan
Een korte digitale enquête voor de hele gemeente (inclusief kinderen) om een beeld te krijgen van hoe kernwaarden Samen Jong leven in jullie gemeente.

4. Advies en begeleiding op maat
Afhankelijk van uitkomsten gesprekken en de scan, wensen van de gemeente en menskracht in de gemeente, kijken we samen wat vervolgstappen zijn. Kies je als gemeente voor één kernwaarde, of een paar tegelijk? Is er vooral werk te doen in met kerkenraad, gemeentebreed of jeugdleiders? Wat kunnen gemeente leden zelf, waarvoor is expertise van CGJO/Kerkpunt nodig?

Wat is Samen Jong niet?

Samen Jong is geen kant-en-klaar gemeentetraject met allerlei materialen voor iedere doelgroep.

Wie met Samen Jong aan de slag gaat, moet ook niet rekenen op snelle trucjes om jongeren vast te houden.

Het gaat om kernwaarden die je in de praktijk vorm geeft. Het is werken aan een cultuur waarin alle generaties betrokken zijn op Jezus, elkaar en de omgeving. Dat proces vraagt een lange adem, maar is de moeite waard!

Hoe verder?

Wil je de Samen Jong-kernwaarden versterken in jouw geloofsgemeenschap? Je staat er niet alleen voor! We komen graag langszij. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden!

Kosten

Het kennismakingsgesprek is gratis. Begeleiding op maat gaat in overleg. Voor GKv en NGK-kerken kost de introductieavond (inclusief snelscan) € 350,-. CGK-kerken adviseren we om contact op te nemen met de CGJO voor de mogelijkheden.

Verdieping en toerusting

Meer weten over Growing Young? Op onze site en de website van de CGJO vind je verschillende verdiepende artikelen.

Vanuit Kerkpunt ondersteunen Anko Oussoren en Christien de Ruyter kerken bij het jeugdwerk en Samen Jong. Rond Samen Jong werken we ook samen met de adviseurs van het CGJO: Anita Harink, Jenne Minnema en Arjen Uil.

Wil je meer weten?
Neem contact op met Anko Oussoren

anko.oussoren@kerkpunt.nl +31643754063

Wil je meer weten?
Neem contact op met Christien de Ruyter

christien.deruyter@kerkpunt.nl 06-82084364