Hoe vier je dit jaar de Veertigdagen en Pasen? Is het een tijd die er voor jou eigenlijk niet uitspringt? Of wil je deze weken onderweg naar Pasen juist heel bewust doorlopen? Daar is alle reden voor. Altijd al, maar de actualiteit van het wereldtoneel is wel een extra aansporing. Onderweg naar Pasen – een tijd van bezinning en inkeer. Niet alleen op zondag in de kerk, maar ook thuis en in kleine kring. Op deze pagina vind je materialen en inspiratie rondom de Veertigdagentijd en Pasen.

  • Materialen bij de actualiteit

Bidden om vrede: vaak moeilijker dan gedacht, want welke woorden doen recht aan dat wat je ziet, hoort en wat je niet kunt overzien? Er zijn woorden die al bestaan. Meebidden met deze woorden doet je ervaren dat je er niet alleen voor staat: door de tijden heen en verspreid over heel de aarde wordt gebeden. Hiervoor reiken we gebedsteksten aan, speciaal voor nu. Ook delen we suggesties voor het zingen van muziek voor vrede en gerechtigheid en luistersuggesties.

  • Volk om een vreemd verhaal

‘Volk om een vreemd verhaal’ is een project dat je meeneemt door het Bijbelse passieverhaal in negen songs en bijbellezingen. Volg dit project via de website www.volkomeenvreemdverhaal.nl of beluister de podcast.

  • Ben je klaar voor het feest?

‘Ben je klaar voor het feest?’ is de naam van ons project voor de Veertigdagentijd en Pasen. In dit project nemen we je mee om samen na te denken over deze vraag. Via een Bijbelleesrooster, materiaal voor de kerkdiensten op zondag, vespers in de Stille Week, een podcast, een Inspiratie- en Ideeënboekje voor thuis of kleine kring. Je kunt het hele pakket bestellen, maar ook alleen de vespers. Lees meer informatie of bestel in onze webshop.

  • Vastenmaaltijd

Vasten betekent niet dat er niet gegeten wordt, wel dat er sober gegeten wordt. Dat krijgt nog meer betekenis als er ook een symbolisch aspect aan de maaltijd zit. De website www.sameneerlijketen.nl biedt daar ideeën voor, uitgaande van de Bijbelgedeelten die nauw met de Veertigdagentijd verbonden zijn.

  • Vasten: dat is in

Vasten is oeroud, ook in Bijbelse tijd was vasten een vaste praktijk. Bovendien kennen vrijwel alle religies wel een vorm van vasten. In het christelijk geloof is vasten nauw verbonden met de Veertigdagentijd (niet voor niets heet die ook wel De Grote Vasten’. Vasten gaat niet alleen over het dagelijks leven maar ook over liturgie. Want: er is ook zoiets als liturgisch vasten. In de Notitie Vasten in de Veertigdagentijd lees je over achtergronden en praktijk, toen en nu, hier en daar. Meer weten? Bekijk hier de inhoudsopgave van deze notitie. Of vraag de notitie gelijk aan bij Anje de Heer.

  • Lichtsymboliek rond Pasen

Licht is een van de meest krachtige bijbelse symbolen. Het hart van de christelijke lichtsymboliek is Pasen en dat is zichtbaar aan het ontsteken van de nieuwe paaskaars in de paasnacht, het doorgeven en verspreiden van dit licht via handkaarsen. Het is blijvend zichtbaar in de brandende paaskaars. Alle verdere liturgische lichtsymboliek is van dit Licht van Pasen afkomstig. Hoe het zit met deze lichtsymboliek rond Pasen is te lezen in de gelijknamige notitie. Verder is er de notitie Kaarsen in de kerk. Bekijk de inhoudsopgaven [Lichtsymboliek rond Pasen | Kaarsen in de kerk] of vraag de notities direct aan bij Anje de Heer.

  • Special Passion: Ik zie jou

The Passion, maar dan voor en door mensen met een beperking. Het lijdensverhaal van Jezus wordt woensdag 13 april opgevoerd in een Special Passion: Ik zie jou. De voorstelling wordt georganiseerd door Sprank, een christelijke zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. De musical is te zien op woensdag 13 april om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum de Bron in Bunschoten-Spakenburg. In samenwerking met Opkijken.nl is de voorstelling te volgen via een livestream of via het YouTube kanaal van LPB Media.

 

Wil je meer weten?
Neem contact op met Anje de Heer

anje.deheer@kerkpunt.nl 0615176623