Over geld praten we niet zo makkelijk. Je inkomen is privé en of je wel of niet rond kunt komen, is al helemaal iets waar we niet zo makkelijk over praten. Laat staan over armoede. Toch is het belangrijk om dat wel te doen, omdat een tijdig gesprek ervoor kan zorgen dat er eerder iets gedaan kan worden tegen armoede. Armoede brengt vaak veel stress, ongezondheid en andere problemen met zich mee. Als dat kan worden voorkomen, is dat winst.

Bespreekbaar maken

Voor jou als diaken, geldt dat het erom gaat dat je armoede en geldzorgen zelf bespreekbaar kunt maken met mensen in en buiten de kerk, maar ook dat je gemeenteleden leert om dat te doen. Jouw gemeenteleden hebben namelijk allemaal buren, vrienden, collega’s en anderen die ze tegenkomen. Samen kunnen ze bijdragen aan het doorbreken van het taboe én bestaat de kans dat ze mensen die te maken hebben met geldzorgen kunnen helpen, met hulp van de diaconie.

  • Red je het wel?

    Ds. Roel Meijer ontmoet veel mensen, vaak juist als zij op een levenskruispunt staan. Durf ook te vragen of iemand het financieel nog wel redt.

    Lees meer

Ongemakkelijk

Het bespreekbaar maken van armoede kan ongemakkelijk zijn. Je kunt het ongemakkelijk vinden om over geld en armoede te beginnen. Tegelijk is het belangrijk om je te realiseren dat iemand die met geldzorgen te maken heeft, ook dat ongemak (en meer) heeft. Hoe kun je van mensen in armoede verwachten dat zij het ongemak nemen en om hulp te vragen? Het ongemak is daarom voor jou.

Daarbij geven we je enkele suggesties:

  • Sta naast de ander. Sta niet boven de ander als iemand die het beter weet. Als je naast iemand staat, ben je beter in staat om zijn of haar gezichtspunt te begrijpen.
  • Luister zonder oordeel. Het kan best dat je bij jezelf merkt dat je wel een oordeel hébt (de bekende is: huisdier, roken). Registreer dat, maar houd het bij jezelf. 
  • Vul stiltes in een gesprek niet te snel op. Stiltes kunnen rust creëren en geven de andere de gelegenheid om na te denken alvorens wat te zeggen.
  • Pak niet meteen pen en papier. Anders lijk je een soort controleur. Later in het gesprek, of eenmaal weer thuis, kun je altijd nog de benodigde gegevens noteren.
  • Let op aanknopingspunten: Vaak zijn er in een gesprek verschillende aanknopingspunten om te beginnen over de financiën. Probeer deze op te pikken en daar op in te gaan. Met vragen als: ‘ Wat bedoel je daar precies mee?’ of ‘Wat is de reden dat je dat deed?’ maken dat de ander ruimte krijgt om meer uitleg te geven.
  • Vraag door ter verduidelijking tot je begrijpt wat de ander bedoelt en tot je weet hoe het echt met die ander gaat. Vraag naar gevoel, feiten en acties.
  • Spreek verwachtingen vooraf uit. Dit voorkomt teleurstellingen. Geef aan wat je kunt betekenen en wat je van de ander verwacht. Check of dit ook is wat de ander van je wil.

Je hebt een vermoeden dat er financiële problemen zijn, maar nu? Hoe start je vervolgens zo’n gesprek? Hier volgen vier concrete tips om het gesprek te starten.

Het gesprek starten

Maak de situatie normaal

Maak de situatie normaal. We vinden het allemaal fijn als we niet de enige zijn met een bepaalt probleem. Als meerdere mensen er last van hebben is het makkelijker om het erover te hebben.

Veel alleenstaande ouders vinden het niet makkelijk om rond te komen. Hoe is dat voor jou?

In dit voorbeeld wordt de mogelijke situatie van deze alleenstaande moeder normaal gemaakt. Zij is niet de enige die het lastig vindt. De open vraag nodigt vervolgens uit om antwoord te geven.

Erken mogelijke weerstand vooraf

Door mogelijke weerstand op voorhand te erkennen, kun je deze vaak al wegnemen. Je laat zo zien dat je de lastige positie van de ander begrijpt. Geef ook aan dat de ander zelf kiest.

Het is misschien een wat directe vraag en je hoeft geen antwoord te geven, maar ik wil je vragen of je het financieel redt? Misschien wil je daar wat over kwijt als je je hier zorgen over maakt?

Benadruk vertrouwelijkheid

Bij onderwerpen waar een taboe heerst is vertrouwen belangrijk. Door dit te benadrukken is er een kans dat mensen eerder wat gaan  vertellen. Mensen zijn soms bang dat de informatie aan verschillende personen wordt doorgegeven. Vaak komt er ook schaamte bij kijken. Door te wijzen op vertrouwelijkheid kan dit gevoel worden verminderd. Zorg vervolgens dat je vertrouwelijkheid ook
kan garanderen!

Alles wat je mij vertelt blijft onder ons. Binnen de diaconie wordt elke situatie anoniem besproken.

Geef de reden van je vraag aan

Zomaar beginnen over financiën voelt soms wat vreemd. Geef daarom de reden van het verzoek aan. Normaliseer hier meteen: ‘We horen
vaker van mensen die …’ en vraag toestemming ‘Mag ik vragen hoe dat voor jou is?’.

Veel mensen in Nederland hebben moeite met rondkomen door de hoge energieprijzen en inflatie. We merken dat mensen het ook best lastig vinden om te praten over deze zorgen. Daarom vragen we er tegenwoordig standaard naar in onze kennismakingsgesprekken. Dus mag ik ook aan jou vragen: in hoeverre heb jij geldzorgen?

  • growing young

    Tips voor een goed gesprek

    We voeren heel wat gesprekken op een dag. Maar wat is nou het geheim van een goed gesprek? Hier geven we een aantal concrete tips om je te helpen bij je diaconale gesprekken.

    Lees meer

Yes! Ik ben diaken 2

In de brochure Yes! Ik ben diaken 2 vind je meer praktische informatie over steunverlening. Bijvoorbeeld over het aanknopen van gesprekken. Download de brochure of bestel deze via onze webshop.

Download Yes! Ik ben diaken deel 2