Naast de kerkdiensten op zondagen zijn er ook andere mogelijkheden om te vieren. Thuis, bijvoorbeeld, of in kleine kring. Binnen, maar misschien ook wel buiten. Zittend, geknield of staand, en misschien ook wel lopend. Het zijn kleine vormen van vieren, die momenten aanreiken voor stilte, nadenken, geopende handen, gebed.

Vandaar: Vieren in het klein. Hier vind je mogelijkheden en ideeën.

Wandelend vieren en vierend wandelen

Op mooie herfstdagen zoeken velen het park of het bos op. Genieten van prachtige herfstkleuren, op zoek naar rood-met-witte-stippen-paddenstoelen, de jaszakken vol met kastanjes, eikels en mooie herfstbladen.

Maak van je herfstwandeling ook eens een kleine viering. Hoe?
Dat lees je in deze download.

Gebed bij het gedenken van overledenen

Het Te Deum Laudamus is een van de oudste liederen van de kerk. We kennen het vooral als ‘Wij loven u, o God, wij prijzen uwe naam’ / ‘Wij loven U, o God, belijden U als Heer’.

“Als het in dat lied gaat over de kerk ‘daarboven, hier beneden’ moet ik altijd aan mijn man denken” zei een jonge weduwe, “En dan voel ik me opnieuw met hem verbonden”.
Het lied geeft inderdaad woorden aan een rijke en prachtige wetenschap: de kerk is niet alleen hier, maar ook ‘daarboven’: apostelen, profeten, martelaren, allen die ons zijn voorgegaan. Met hen zijn wij verbonden, altijd en overal.

Daarom is hier een gebed voor de dienst waarin de overleden geliefden en alle andere geloofsgetuigen worden herdacht, een gebed dat aansluit bij het Te Deum.

Driemaal advent

Advent: waar gaat het eigenlijk over? Je hoort nog wel eens over een onderscheid tussen de eerste Advent en de tweede Advent. En nee, dan gaat het niet over de eerste en de tweede zondag van Advent, maar over Jezus’ eerste komst in de wereld – zijn geboorte – en zijn tweede komst – de wederkomst.

En waar gaat het dan over als je hoort over driemaal Advent? Als de eerste gaat over Kerst en de tweede over de wederkomst, wat is dan de derde?
Antwoord: die ligt tussen de eerste en de tweede in. Die speelt zich af in ons leven. Persoonlijk én gemeenschappelijk.

Lees hier meer over driemaal Advent, en bid erom.

Een baan van licht

In de tijd van Advent en zeker rond Kerst gaat het over licht. Niet zomaar licht, maar Licht met een hoofdletter. In de Bijbel is een doorlopende baan van licht te zien. Die begint bij het eerste scheppingswoord en loopt uit op Openbaring 21: 23.

In deze werkvorm ga je samen aan de slag om die doorlopende baan van licht in de Bijbel in beeld te krijgen.

Zet een kaars voor je raam

‘Zet een kaars voor je raam vannacht’ zong Rob de Nijs in 1976. Het lied ging over alleen zijn, aan elkaar denken, naar elkaar toe gaan. En de kaars voor het raam was niet alleen een warm licht, maar ook een symbool – voor wat dan ook.

Voor deze Adventstijd ook de suggestie om een kaars voor je raam te zetten. Vier zelfs, vier adventskaarsen.
Of hang een lantaarn in je tuin. Vier zelfs, vier adventslichten. Of zet ze voor het kerkraam, hang ze in de kerktuin.
Hoe? Dat lees je in deze download.